Både spretiga regnbågsallianser och små, lokala partier tenderar att utsättas för sprickbildning. Det säger Simon Matti.
– Det är inte alls ovanligt. Det är ganska krävande att hålla ihop om man i grunden har väldigt olika ideologisk syn på politiken, säger Matti som är docent i statsvetenskap vid Luleå tekniska universitet.
De lokala partierna är helt enkelt konstruerade på ett sätt som ökar risken för osämja. Dels saknas den stadga som kommer när det finns stöd att hämta hos en nationell eller regional organisation. Dels föds de små partierna ofta ur enskilda händelser ur frågor – och då går det inte att säkerställa att medlemmarna verkligen vill samma sak.
– De attraherar inte sällan personer med ganska olika politisk bakgrund som delar en syn på att en majoritet måste utmanas. Man måste inte dela grundsyn på politik, säger Simon Matti.
– Man kommer samman med ett gemensamt mål, men kanske har olika andraordningens mål.
Att ha en tydlig ideologi kan innebära en trygghet som saknas i partier som bygger på sakfrågor – vilket Öfas ordförande Tomas Vedestig säger att partiet gör.
– Har du en ideologisk bas har du något att falla tillbaka på. Det finns en plattform som minsta gemensamma nämnare, säger Simon Matti.
Om avhopparna Zakariasson, Ekersund och Emanuelsson fortsätter i fullmäktige som politiska vildar är det parlamentariska läget i Övertorneå kommun osäkert.
Det kan vara skadligt. Det blir svårare att driva politik och åstadkomma resultat.
– Det är stora beslut som väntar i Övertorneå och andra kommuner med budgeten. Man behöver kunna fatta sådana beslut, annars stannar politiken.
– Det är inte bra ur ett praktiskt perspektiv och det är inte bra för politiken ur ett större perspektiv. Folk tappar förtroende om det blir för rörigt.