Få vill utbilda sig inom bristyrke

Efterfrågade i Europa och i Barentsområdet: Kockar, vårdpersonal, bagare och kunniga inom turism och It. Ändå är det få studerande som väljer kockutbildningar och på flera håll läggs utbildningen ned.

Foto:

ÖVERTORNEÅ2014-10-29 19:36

Utbildning Nord, EURES rådgivare, Finnmarks fylke och finska Lapland samt arbetsförmedlingen höll i onsdags en konferens i Övertorneå om arbetsmarknaden på Nordkalotten.

Konferensen blev mycket välbesökt och uppskattad och mängder av studenter från de Nordiska länderna fanns på plats.

– Jag kommer från Norge och studerar automation här på Utbildning Nord, jag har stora förhoppningar om jobb efter utbildningen. Jag vill helst jobba i Norge, säger Marita Backe.

John-Peter Scheieanti säger att han kan tänka sig att jobba i andra länder än hemlandet Norge.

– Det beror ju på jobbet, på villkoren och lönen men jag kan tänka mig att jobba i andra länder, säger han.

Birgitta Jysky är informatör på Utbildning Nord och hon märker ett ökat intresse för arbetskraftsvandring mellan Barentsländerna.

– I vårt uppdrag ingår också att stimulera till att våga söka jobb i andra länder och vi uppmuntrar till praktik utomlands. Vi ser också ett ökat intresse för språk. Många av våra elever går språkkurser kvällstid och nu har fordonsutbildningens elever önskat språkkurser även dagtid och tanken är att komma igång med någon timme per vecka till våren, säger Birgitta Jysky.

Arbetsmarknadsläget såg för sex månader sedan betydligt ljusare ut än nu inom gruvnäring, olja och gas.

– Det är draget i handbromsen, världsmarknadsläget är inte bra för dessa näringar just nu. De är väldigt kapitalkrävande och det finns en ökad konkurrens nu, säger Carolien Vandermissen vid NAV EURES Finnmark.

Hon konstaterar att det ger stora efterverkningar.

– Ett gruvjobb ger fyra andra jobb i form av kringsysslor, säger Birgitta Jysky.

Däremot är det ett lysande arbetsmarknadsläge för vårdpersonal, kockar, kunniga inom turism och it och bagare.

– De är efterfrågade i Barentsländerna och hela Europa, säger Carolien Vandermissen.

Konferensens initiativtagare Larissa Skomsvold-Sytnik är handläggare på NAV vid Utbildning Nord, hon konstaterar att konferensen är en succé och att tanken är att det ska bli ett två gånger årligen återkommande arrangemang.

– Vilken respons. Det är viktigt att vi träffas på Nordkalotten, informerar varandra och bygger nätverk.

Någonting som dock kastade en skugga över arrangemanget var de lokala politikernas och företagarnas frånvaro.

– Jag har i god tid bjudit in dem, inte en enda kom, det är väldigt tråkigt. Det är viktigt att även politiker är med och får vetskap om arbetsmarknadsläget och företag kan hitta nya uppdrag. Förhoppningen är också att få igång en dialog kring vilka utmaningar som finns för att i synnerhet fler unga ska komma i arbete på Nordkalotten och möjliga lösningar, säger Larissa Skomsvold – Sytnik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om