Den gamla avfallsdeponin i Orjasjärvi slutades användas åren 2002 och 2003 men miljökontoret i Övertorneå fortsätter att bevaka platsen.
Vid en inspektion konstaterades en rad brister. Bland annat har spilloljecisternen blivit ett saneringsfall och spill går rakt ned i marken, det finns mycket plastskärp på området och lakvattenhanteringen är utom kontroll.
När området slutade användas täcktes området med jord för att regn och smältvatten inte ska bilda lakvatten, eller avfallsvatten som det i folkmun kallas.
– Problemet med "taket" är att nederbörd leds ner i själva lakvattensystemet och spolar lakvattnet via damm och pölar ner i grundvattnet, samt överskott till skogsdiken vid snösmältning och regn, säger Per Lundbäck, miljö- och hälsoskyddsinspektör.
Därmed har det blivit "ett område med förorenat grundvatten" säger Per Lundbäck.
Nu kräver Per Lundbäck åtgärder från kommunstyrelsen för att stoppa lakvattnets och föroreningarnas spridning.
– Det måste utredas om området behöver saneras eller om det måste byggas om. Vi måste också prov ta det som går ned i backen, för att få veta exakt vilka ämnen det handlar om. Det enligt EU: direktiv för att skydda ytvatten och grundvatten, säger Per Lundbäck.
Miljökontoret kommer att fakturera kommunstyrelsen en tillsynsavgift på 729 kronor per timme för tillsynen.
Den första september skulle kommunstyrelsen svarat miljökontoret. Men ärendet är fortfarande på beredning hos tekniska enheten och politikerna inväntar deras förslag på åtgärder före beslut fattas i kommunstyrelsen.
– Det här är viktigt och detta måste hanteras skyndsamt, säger Roland Kemppainen (S), kommunalråd.