Förr möttes de i dörren nu ska de arbeta tillsammans

Tomas Vedestig vill skapa ett bättre Övertorneå.Nu öppnar familjen pub och restaurang.– Just nu når jag inte fram den politiska vägen, så då får jag göra annat bra för Övertorneå, säger Tomas Vedestig.

Familjen Vedestig har öppnat pub och restaurang.

Familjen Vedestig har öppnat pub och restaurang.

Foto: Linda Danhall

ÖVERTORNEÅ2013-12-10 06:48

Den politiska kampen har varit stor under den gångna mandatperioden inom S-partiet i Övertorneå och för en tid sedan lämnade Tomas Vedestig sina politiska uppdrag inom kommunen. Huruvida han återkommer och tar strid om kommunalrådsplatsen inför valet är dock inte färdigt diskuterat.

Nu startar familjen Vedestig familjeföretaget Weddes pub och restaurang.

– Vi behöver mötesplatser i Övertorneå och det behöver vi skapa. Nu öppnar vi pub och restaurang och det känns jätteroligt, tanken är att skapa en plats där lla kan komma och träffas, för att äta, ta en öl eller kaffe och umgås. Det finns en framtid i Övertorneå och jag hoppas att det vi gör ska inspirera andra att våga satsa i Övertorneå, säger Tomas Vedestig.

Blir kock igen

Det var Tomas Vedestig som kläckte idén.

– Det började med en flyktig tanke i somras och därefter blev det en väldig turbulens och allt har gått väldigt snabbt.

Kati Vedestig som arbetat inom omsorgen i 16 år tyckte att idén att göra någonting nytt och tillsammans var lysande.

– Vi träffades när vi gick på högstadiet men sedan vi fick barn har vi ofta mötts i dörren, nu ska vi göra någonting tillsammans och det känns jätteroligt. Hela familjen bli involverad, säger Kati Vedestig.

När familjen bodde i Norrköping arbetade Tomas Vedestig som kock åren 1997 och 1998, ett yrke som han vurmar för.

– Jag tycker väldigt mycket om att laga mat och trivs i köket.

Spontan hjälp

Arbetsfördelningen är sådan att Tomas Vedestig ska sköta köket, Kati Vedestig serveringen och allt pappersarbete och äldsta sonen Jesper Vedestig servering och bar.

– Det är roligt hur mycket engagemang som restaurangen har väckt. Henry Barsk som är chef på Särkivaaragården kom och spontant svirade om och hjälpte mig i köket när det kom jättemycket folk och Jespers kompisar har hoppat in och hjälpt till, helt fantastiskt roligt, allt går överförväntan, säger Tomas Vedestig.

Att bli företagare är en ny utmaning, inte minst pappersmässigt.

– Det är väldigt mycket pappersarbete men som tur är är många behjälpliga, säger Kati Vedestig.

Nytt raggarvarv

Lokalen har tidigare varit ett konditori och paret har tillsammans fixat lokalerna precis som de vill ha det, el och vvs har andra företag tagit hand om. Verksamheten slog upp dörrarna i torsdags.

– När vi slog igång varmluftsugnen på premiärdagen brann varenda säkring och det blev helt svart. Folk satt i mörker med ljus på borden och vi tänkte "herre Gud". Men vi gjorde om menyn snabbt och det löste sig och strömmen kom igång igen, säger Tomas Vedestig.

Hittills har restaurangen besökts av finländare, norrmän och svenskar.

– Vi är beredda att jobba jättemycket och det kommer att bli jättekul. Det är också spännande att inte veta exakt hur varje dag kommer att se ut, säger Kati Vedestig.

När NSD är på besök kommer bil efter bil sakta rullandes in på gården och förbi restaurangen som inte än öppnat för dagen.

– Det är jättemycket folk som åker förbi här och tittar, nästan så att det blivit ett nytt raggarvarv, jätteroligt, säger Tomas Vedestig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om