Ekfors energi saknar balansansvarig och får därmed inte leverera el. Ändå måste bolaget fortsätta att leverera tills dess det finns en annan elleverantör som tar över Ekfors kunder och det finns inte i nuläget.
- Ekfors energi måste fortsätta leverera tills det blir en eventuell tvångsinlösen, säger Johan Gullesjö, tvångsförvaltare.
Med andra ord kommer de drygt 2800 abonnenter, som fått instruktioner att tvångsförvaltaren kommer att anvisa dem till en ny elleverantör, att bli utan hänvisning.
- Tyvärr. Vi har endast fått in en offert vad gäller elleveranser och företaget kräver mer information. Information som jag inte får fram. Vi får fortsätta leva med Ekfors energi.
En offert?
- Leverantörerna är ytterst tveksamma, de vet inte hur Styrman kommer att agera och om det går att få lönsamhet.
Endast tio av Ekfors kunder har själva bytt elleverantör uppger Gullesjö.
Sonja Waara i Karungi är en av dem.
- Vi har Skellefteå kraft sedan första januari. Kanske blir det lättare nu, jag hoppas det. Det har varit så tjorvigt med räkningarna. Betalar vi inte till den ena råkar vi kanske ut för dubbel avgift, det är en jobbig situation. För dem med dator är det något lättare att rapportera elmätarställningen än för oss av den gamla stammen.
"Betala tvångsförvaltaren"
Ulf Zakariasson (Övertorneås fria alternativ) är starkt kritisk till att befolkningen i Tornedalen fortsätter att drabbas av elkriget.
- Jag är ingen konsumentväg-
ledare men får åtminstone ett samtal per dag från oroliga. Mitt råd är att betala allt till tvångsförvaltaren så får de lösa det med Ekfors.
Det är en lösning som även Johan Gullesjö nämnt, men det är nu inaktuellt.
- Det hade fungerat om vi haft en part vi kunnat samsas med, men det har vi inte. Kunderna ska betala min nätfaktura och elförbrukningen till Ekfors energi. Problemet är att Ekfors även fakturerar för nätet, vilket de inte får. De kan fortsätta så tills myndigheterna sätter stopp. Nu avvaktar vi beslut från domstol om eventuell tvångsinlösen och tills dess är jag förvaltare och ser till att kunderna får sin ström.
Kan ta åratal
Det är en process som kan dröja flera år. Sonja Waara önskar att allt varit annorlunda.
- Jag hade önskat att Haparanda hade gjort som Övertorneå. Linda Ylivainio fick strömmen tillbaka, säger hon.