Maten har varit en central fråga under förra mandatperioden. Sittande majoritet ansåg det vara för dyrt att laga maten på enskilda enheter och kostutredningar genomfördes för att försöka få matkontot att minska ytterligare. Det nya styret tänker precis tvärt om. Nu ska maten lagas på enskilda förskolor, skolor och äldreboenden.
– Där maten äts, där ska den tillagas. Det finns så många vinster med det, säger Tomas Vedestig (Öfa), kommunalråd.
Han pekar på näringssynpunkt, trivsel och klimatmål.
Kommunalråd Tomas Mörtberg (C) är nöjd att alliansen så snart in på året börjar infria vallöften, nu matfrågan.
– Det var ett vallöfte och det ska vi infria, det här ska vi fixa. Vi börjar med Pello förskola som ett pilotprojekt, säger Tomas Mörtberg.
Tanken är att börja med lokalt lagad mat i Pello, utvärdera verksamheten och därefter fortsätta med övriga förskolor, skolor och äldreboenden.
År 2012 gjordes en utredning som visar att investeringskostnaden blir 8,4 miljoner kronor för att övergå från centralkök till lokala kök.
Oppositionen menar att det blir för dyrt, handlar om flera miljoner kronor...
– Jag har svårt att se att det på totalen och i längden skulle leda till ökad kostnad. Vi har en privat förskola i kommunen och sedan de började laga maten själva minskade kostnaden på råvaror med 50 procent, säger Tomas Vedestig.
Fler arbetstillfällen?
– Säkerligen blir det fler arbetstillfällen.
Nästa steg för alliansen blir att försöka få upphandlingar att gynna lokala företag och göra det möjligt för dem att konkurrera. Alliansen anser det viktigt inte minst för den lokala handeln, för näringslivsklimatet men också för att långa transporter inte är förenligt med att vara Sveriges första Eko-kommun.
– Stora upphandlingar för flera kommuner samtidigt är inte förmånligt för våra egna handlare, säger Tomas Mörtberg.
De två kommunalråden vill att klimatet mellan kommunen och företagarna ska förbättras.
– Det går hand i hand. Vi måste underlätta för lokala företag och vi måste förbättra näringslivsklimatet och där maten ska lagas där den ska ätas, säger Tomas Mörtberg.