Patrik Gräsvik är journalist och har arbetat för många medier, men att få ett fast jobb visade sig bli svårt och till sist tröttnade han.
– Jag fick vetskap om att det går att genom Arbetsförmedlingen få sin utbildning betald om man utbildar sig till ett bristyrke, säger Patrik Gräsvik.
Han konstaterade att det just då rörde sig om utbildning till lokförare och till kock.
– Jag är alldeles för social för att köra tåg så då funderade jag på kock och jag älskar ju att laga mat så jag bestämde mig att hoppa på.
Blir en kock
Så blev det. I våras påbörjade han sin två år långa kock-utbildning vid Utbildning Nord i Övertorneå. Ett val han inte ångrat en enda gång.
– Det är fantastiskt roligt och inspirerande.
I utbildningen ingår att laga otaliga rätter, provsmakningar, kunskap om olika livsmedel och kryddor och varje dag lagar eleverna den mat som serveras i skolans restaurang.
– Vi stöttar varandra och hjälps åt, vi har väldigt, väldigt roligt.
På dagarna är mat i fokus och på kvällarna blir det mer varierande diskussionsämnen i elevhemmet.
– Där bor rörmockare, målare och byggare och där är jag kocken, säger Patrik Gräsvik.
Under utbildningstiden försöker han skaffa sig så mycket erfarenhet som möjligt och han uppskattar de många praktikperioderna. I höst har han praktiserat på en vegetarisk restaurang i Oulu, i Finland.
– Jag är bäst på att tillreda kött och olika potatis till det. Men jag har bestämt mig för att testa så mycket som möjligt och gå "all in" så när jag var där åt jag bara vegetariskt och vad fantastiskt jag började må. Jag tror att dieter skulle gå att byta ut mot en vegetarisk vecka, jag blev inte alls så stinn och mycket piggare. Jag har blivit väldigt förtjust i vegetarisk mat.
Nu har han också bjudit sin mamma på vegetariskt.
– Hon var skeptisk, men hon uppskattade väldigt mycket rödbetsbiffarna och grönsaksgratängen utan potatis, jättegott.
Lagar åt skidlandslaget
Just nu gör han praktik i Muonio med turistentreprenören Lars Malmström och där lagar han just nu mat för det polska skidlandslaget.
– Jag ska också göra en praktik i Norge, då har jag gjort praktik i hela Norden.
Men att lämna journalistkunskaperna helt bakom sig tänker han inte. Istället kombinerar han utbildningen med frilansjobb och har startat en matblogg. Efter skolan planerar han att skriva matböcker, med recept och goda historier.
– Det finns fantastiskt mycket att berätta om mat och att kombinera det med bilder, det kommer att bli roligt, säger Patrik Gräsvik.
Han rekommenderar andra att även i vuxen ålder våga skola om sig och prova på någonting nytt.
– Det här är det bästa jag har gjort, jag ler varje dag, säger Patrik Gräsvik.