Allt fler pappor stannar hemma med sina barn när de är sjuka. Det visar statistik från Försäkringskassan. I Sverige står männen för 37,5 procent av vab-dagarna. Sämst i landet är Arvidsjaur där mammorna står för 73,7 procent av dagarna. Bäst är Övertorneå som toppar jämställdhetsundersökningen vad gäller tillfällig föräldrapenning och vård av barn då papporna tar ut 46,2 procent av vab-dagarna, mammorna 53,8 procent.
Övertorneå är därmed bäst i landet.
– Det är ju bra, det är viktigt att försöka dela när det går, säger Johan Nilsson, pappa i Övertorneå.
Är du hemma när din dotter Edith är sjuk?
– Jo, det tycker jag. Det är viktigt att mammor och pappor försöker dela.
Men för landets familjer är det också en ekonomisk fråga och de avspeglar sig så väl i männens uttag av föräldraledighet som i vård av barn. Generellt tjänar män mer än kvinnor.
– Vi har prioriterat att jag jobbar mer då jag tjänar mer, jag har varit hemma när det behövs och har tagit ut pappaledigt till och från, men inte i längre perioder. När sambon började på ett nytt jobb, tog jag ut föräldraledighet, säger Johan Nilsson.
Endast i knappt 41 kommuner av landets 290 kommuner är vab-uttagen jämställda.
– Att föräldrarna endast använder vabb på ett jämställt sätt i 14 procent av landets kommuner indikerar att kvinnorna fortfarande oftare tar huvudansvaret för barnen när de är sjuka, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan i ett pressmeddelande.
För att betraktas som jämställt ska ingen av föräldrarna använt mindre än 40 procent av dagarna och ingen av dem mer än 60 procent av dagarna, enligt Föräkringskassans beräkningar.