ÖVERTORNEÅ
Allt började strax före valet 2010. Jörgen Ekersund som då var moderat och aktiv sedan år 2002 och Ulf Zakariasson som varit politiker i drygt 30 år, inom socialdemokraterna och norrbottens sjukvårdsparti hade tröttnat. De var trötta på segdragenhet, partipiskor och bundenhet till ideologier. De ville se att goda idéer för kommunens bästa skulle beaktas oaktat vem som presenterade idén, men de säger att det kändes som att jobba i motvind.
– Det kändes som att vi nått vägs ände och vi tänkte sluta. Men det var många som var på oss om att inte sluta och en dag satt Zacke (Ulf Zakariasson:red.anm) i vårt kök och då bilades Övertorneås fria alternativ. Sedan blev det bråttom och vi fick skicka en del rekommenderade brev för att hinna blir registrerade inför valet, säger Jörgen Ekersund.
Det ideologiskt fria partiet Övertorneå alternativet lades ned inför valet 2010, istället blev det alltså Övertorneås fria alternativ (Öfa) som stod för det icke ideologiska valet vid valet 2010.
– Vi startade Övertorneå alternativet 1991, det är ytterst få kommunala frågor som har med partiideologier att göra, i kommuner ska praktiskt vanligt bondförnuft gälla. I kommunerna är hjärtefrågorna allmängiltiga och det gäller att ge Övertorneåborna bästa möjliga service. Jag tror inte att Övertorneås fria alternativ är en direkt avknoppning av oss, de tog nog mest namnet, men flera skulle ha passat i vårt parti, säger Sven Kostenius som var med och startade och att lägga ned Övertorneå alternativet.
Det nya partiet Öfa föddes alltså kort inför valet.
– Vi satte upp mig och Jörgen på listan och tänkte att antingen tutar vi och kör eller så pensionerar vi oss från politiken, säger Ulf Zakariasson.
Några Övertorneåbor röstade på det nya partiet och de fick ett mandat.
– Vi valde att tuta och det har vi gjort, säger Jörgen Ekersund.
Det inleddes en valteknisk samverkan mellan S, V och Öfa.
Ett år efter valet började Tomas Vedestig att gå på socialdemokraternas partimöten.
– Jag var fackligt engagerad inom kommunal och började tycka att facket spelat ut sin rätt och funderade på att ge mig in i maktens korridorer för att försöka påverka genom politiken istället. Politiska samtal har jag hört hela livet i familjen och farfar, farbror, faster och fasters man var eller är engagerade socialdemokrater, men de har aldrig försökt påverka mig i partival, säger Tomas Vedestig.
Vid andra mötet skedde ett fyllnadsval och Tomas Vedestig blev ersättare i barn- och utbildningsnämnden. Det blev startskottet och strax var han Kent Ögrens (S) ersättare i landstingsfullmäktige, socialnämndens ordförande, barn- och utbildningsnämndens ordförande, arbetarekommunens ordförande och med i lobbyföreningen AER och mycket annat.
– Det blev en hel del resor och jag lärde mig mycket. I Övertorneå hade vi öppna möten och kreativiteten var så bra, vi hade yngre och äldre, kvinnor och män i partiet, men så blev det som det blev och det blev väldiga konflikter, S-partiet splittrades.
Bråket ledde till att många unga och speciellt kvinnor lämnade partiet, bland andra Tomas Vedestigs kvinnliga motsvarighet Annika Keisu Lamppinen slutade. Den valtekniska samverkan sprack också.
Tillsammans med några partikamrater krävde till slut Tomas Vedestig i sin roll som arbetarekommunens ordförande att kommunalrådet Roland Kemppainen (S) skulle avgå. När så inte skedde utmanade Tomas Vedestig Roland Kemppainen om kommunalrådsposten.
Konflikten slutade med att Tomas Vedestig lämnade politiken och socialdemokraterna lät honom inte kandidera som kommunalråd.
– När Tomas Vedestig utestängdes från att kandidera som kommunalrådet tyckte Övertorneåborna "så fan i helvete" och de röstade på Övertorneås fria alternativ vid valet 2014, säger Sven Kostenius.
Tomas Vedestig och frun startade restaurang och Jörgen Ekersund och Ulf Zakariasson inledde den stora övertalningskampanjen som de själva kallar "silly season".
– Så bestämde vi att jag blir Öfa:s kommunalråds kandidat, säger Tomas Vedestig.
Öfa har under den gångna mandatperioden blivit kända då de ställer sig på barrikaderna i frågor de tycker är viktiga. Allt från äldreomsorg, vaktmästeri, matlagning till demokratifrågor har stått på agendan.
– Det viktigaste är att vara helt ärlig och köra med öppna kort, säger Ulf Zakariasson.
Valet i höstas blev ett succéval för partiet som ökade från ett mandat till sju och fick 21,76 procent av Övertorneåbornas röster.
– Det känns helt otroligt, säger Tomas Vedestig.
Vid årsskiftet får Övertorneå två kommunalråd som delar på en kommunalråds lön, Tomas Vedestig (S) och Tomas Mörtberg (C).
– Jag har inga farhågor. Tomas Vedestig är en smidig en och Tomas Mörtberg är en diplomatisk person, säger Sven Kostenius.
Han ser med spänning fram emot valet 2018.
– Uppstickarpartier kan historiskt sett ha framgång vid val ofta beroende på ett missnöje, men valet därpå är det glömt och vilket parti man traditionellt röstar på är väldigt cementerat.
Tomas Vedestig, Ulf Zakariasson och Jörgen Ekersund konstaterar att det gäller att förvalta förtroendet från Övertorneåborna.
– Vi har fått ett förtroende, vi måste visa resultat och leverera, säger Tomas Vedestig.
Övertorneå kommun kommer att styras av en allians bestående av C, Öfa, M, NS och KD.
– Alliansen känns jättebra, vi vill utveckla hela kommunen och vi måste lyssna på folket, säger Tomas Vedestig.
De ser fram emot den kommande mandatperioden.
– Visst kommer vi att ta fel beslut, men då ska vi ta ansvar för det och göra om det så det blir rätt. Det finns möjligheter i precis allt, säger Jörgen Ekersund.
Högt på agendan för alliansen är att få bort de delade turerna helt, inte stänga några äldreboenden, få till ett trygghetsboende, se till att stötta näringslivet och skapa fler lokala upphandlingar, tydliggöra skillnaden mellan politiker och tjänstemän, skapa mötesplatser, bygga aktivitetsparker centralt och i byarna, öka demokratin, tänka på närproducerat och utlokalisera matlagningen på de skolor, äldreboenden och förskolor där maten ska ätas. På önskelistan står också Sveriges nordligaste casino, äventyrsbad och hotell.
– Vi vill att Övertorneå utvecklas till att bli en utbildningsort. Vi har mycket bra utbildningar här studieförbund, bra skolor och Utbildning Nord, säger Tomas Vedestig.
Ett problem som de vill åtgärda är också boendekrisen.
– I centralorten kan man stå i kö i två år för en lägenhet och vi har bara två bostadshus med hiss. Frågan om bostäder måste vi lösa, säger Jörgen Ekersund.