Julfest och öppet hus på asylboendet

I receptionen på hotell Tornedalia finns en lista. På listan finns alla yrkeskategorier uppskrivna som de asylsökande innehar. Där finns alla från läkare, frisörer till bankdirektörer och hantverkare. Förhoppningen är att arbetsgivare ska ta en titt på listan och välkomna en praktikant till sitt företag.

ALLA DANSADE. Golvet var fullt av unga och äldre när det blev dags för svenska traditionella ringlekar.

ALLA DANSADE. Golvet var fullt av unga och äldre när det blev dags för svenska traditionella ringlekar.

Foto: Linda Danhall

ÖVERTORNEÅ2014-12-14 16:31

Enligt Migrationsverkets regler får en asylsökande inte tacka ja till ett fast arbete. Däremot till praktik och det vill de asylsökande i Övertorneå.

– De är så ivriga att lära sig allt om Sverige och att komma in i samhället. De tränar svenska nästan hela sin vakna tid, de läser böcker och studerar på internet och har kurs med mig, de är så ambitiösa, jag är så stolt över dem, säger Gudrun Kron, eldsjälen som startade svensk undervisning direkt när de asylsökande anlände till Övertorneå.

Hotellägare Göran Simu som tillsammans med kändisen Bert Karlsson nu förvandlat hotellet till ett asylboende är mycket nöjd. Göran Simu äger också ett asylboende i Pajala och Bert Karlsson som hyr ett 50-tal asylboenden står i startgroparna för att välkomna 500 asylsökande till Cape east i Haparanda tillsammans med Roger Akelius.

– Det här är väldigt bra. Integration står högt på agendan, det är jätteviktig. Vi hoppas att arbetsgivare tar en titt på listan, vi har väldigt många högt utbildade personer här som vill ut i praktik. Att jobba är ett jättebra sätt att komma in i samhället. Ett tiotal är nu ute i praktik, säger Göran Simu.

Nu har det hållits öppet hus på asylboendet och samtidigt hölls julfest med luciatåg, fika och tårtor som de asylboenden hade skapat och så kom förstås jultomten.

Kommunalråd Roland Kemppainen (S) var på plats.

– Öppet hus är ett bra initiativ, men jag hade väntat mig många fler Övertorneåbor.

Roger Akelius säger att Cape east ska blir Sveriges bästa asylboende, vad säger du om det?

– I Övertorneå har vi Sveriges bästa integration.

Wah Ehsay kom till Övertorneå från Burma år 2008. Nu kom hon för att hälsa de nyanlända välkomna.

– Övertorneå är en bra kommun med snälla människor. Jag arbetar på förskola och barnen är de som bäst har lärt mig svenska.

Margareta Wedestig från Röda Korset berättade om den svenska luciatraditionen och senare blev det dags för traditionella svenska juliga ringlekar. Sällan har dessa lekar uppskattats så som på hotell Tornedalia, skratt, busvisslingar och jubel följde med ”prästens lilla kråka” och ”små grodorna”.

– Fantastiskt, det här är en högtidsdag, det är roligt att ta del av olika traditioner, vi firar jul den femte och sjätte januari, säger Alina Makovey, från Ukraina.

Det finns en person som nära nog alla asylsökande på Tornedalia nämner med otaliga superlativ, det är föreståndare Eirin Hannedahl.

– Hon ordnar allt, hon är en underbar kvinna, säger Amany Elshawa.

Emad Alsayed Ahmed och Ittinad Akkad säger att Eirin Hannedahl är en ”ängel” och Peter Kull och Diala Kull säger att personalen på hotellet är ”mycket, mycket bra”.

Eirin Hannedahl har arbetat många år på hotellet.

– Det här är det roligaste jag gjort. Gensvaret är helt otroligt. Jag har också lärt mig mycket under den här tiden. De äger nu på sin höjd det som ryms i en resväska, det är inte lätt att lämna sitt hemland, det är inget beslut som fattas under en kafferast.

Kenimolla Qapina är glad att vara i Övertorneå, samtidigt smärtar det att resten av familjen är kvar i Azerbadjan.

– Det är bara jag här. Nu tränar jag mig på svenska, säger hon.

Hotell Tornedalia har också fått ett kärlekspar. Hazem Hamdan från Syrien och Inga Warazanashvili från Georgien har funnit varandra.

– Vi är så lyckliga, säger Hazem Hamdan.

På hotell Tornedalia bor nu omkring 150 asylsökande och ett tiotal språk talas.

– Vi anlitar också de ensamkommande flyktingbarnen med tolkning. Det är bra att de får jobb och det gäller att hjälpa varandra. Det är verkligen roligt med så många olika nationaliteter här, säger Eirin Hannedahl.

Visst kom det Övertorneåbor till öppet hus, men långt färre än förväntat.

– Det är fantastiskt roligt här och jag har lärt mig mycket av de asylsökande, fler borde ta chansen att lära känna dem, säger Robert Norberg, vid Folkets hus

Aina Bleikvassli är rektor på Hietaniemi friskola. Hon ser många möjligheter till samarbete med de asylsökandena och fyra är redan involverade med skolan.

– Det är jättebra att träffas, asylsökande är inte en helhet, utan medmänniskor. Vi har nytta av varandra.

I lek- och sportrummet kämpar Andranik Kublariou, Hrayr Kublariou och Ranim Jmfla i biljard.

– Det är bra här i Övertorneå, säger Andranik Kublariou.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om