Naturskyddsföreningen driver projektet "Operation giftfri förskola", en insats som Övertorneå kommun nappat på genom initiativtagaren, kommunens hälso- och miljöinspektör Per Lundbäck. Nu har kommunen genomfört en inventring av olika material och leksaker på förskolorna som kan innehålla farliga kemikalier. Målet är att kommunens förskolor ska bli giftfria och det har lett till att bland annat vilomadrasser bytts ut, plasttallrikar har slopats och leksaker har setts över.
– Det är ett mycket viktigt arbete. Barnen vistas i förskolan under lång tid och vi har ett stort ansvar att ge dem en så giftfri miljö som möjligt, säger Birgitta Nilsson, förskolechef i ett pressmeddelande.
Naturskyddsföreningens projekt kom till sedan forskare varnat för miljögifter i vardagsmiljöer som i leksaker, möbler, golv och kläder. Forskningen har visat att barn är extra utsatta då halterna i förhållande till kroppsvikt blir högre hos barn, än vuxna. Barn är också under tillväxt både vad gäller hjärna och storlek och deras utveckling kan påverkas negativt av gifterna.
Nu prioriterar Övertorneå kommun arbetet med att sanera förskolemiljöerna.
– Det här är ett arbete som pågår ständigt, och det kommer även fortsatt att vara högt prioriterat. Vi har inte fått någon extra finansiering för detta utan har gjort omprioriteringar i den befintliga budgeten, säger Maarit Enbuske, barn- och utbildningschef.
Hon är glad att Per Lundbäck lyft frågan.
– Vi är tacksamma för att det finns stor kunskap internt så att vi kan lära oss mer, säger Maarit Enbuske.