Det är stilla inne på pastorsexpeditionen i Övertorneå, genom åren har många levnadshistorier berättats där inne. Göta Persson arbetar vid datorn, hon tänker på sin 78-åriga mamma som bor i en by utanför centralorten.
– Mamma har hemtjänst som kommer varje dag. De hjälper henne på med stödstrumporna, att bädda sängen och sådant och var tredje vecka städar de åt henne. Det är jättefin personal som gör ett väldigt bra jobb. De har tid att sitta en liten stund och prata med mamma, det är värdefullt, inte länge men en liten stund i varje fall. Mamma lagar sin mat själv, säger Göta Persson.
Övertorneå har problem med mobiltäckningen och det drabbar också trygghetslarmen. Politiker i Övertorneå och i grannkommuner har den senaste mandatperioden kämpat för att telefonbolagen ska göra så att telefoner och larm ska fungera överallt i kommunerna, men problemen kvarstår så här långt. Göta Perssons mamma har en plats inne i köket där mobiltelefonen fungerar och i somras när åskan gått blev hon av med trygghetslarmet i två veckor.
– Det var många som blev av med sina larm. Det kändes osäkert i fall att någonting skulle hända.
Äldreomsorgen diskuteras frekvent i Övertorneå. Socialdemokraterna gick till val år 2010 med löftet om fler händer till äldrevården. Därefter har turerna blivit många och flera utredningar har ömsom visat på behov av mer personal och ömsom på att personalen räcker. Personal, skyddsombud och anhöriga har ropat efter mer personal och flera skrivelser har lämnats till politikerna.
Nu under sen vår och sommar har bemanningen höjts från 0,61 till 0,81 personal per brukare, men så väl politiker som allmänhet och personal är tveksamma om det räcker.
– De äldre ska ha perfekt service, så enkelt är det bara, säger Sune Wasikka Oja som varit och handlat mat och nu njuter i solskenet.
Han vill se större satsningar för de äldre.
– Övertorneås äldrevård har varit ganska bra men de senaste åren har det gått åt fel håll som i många andra kommuner, säger Sune Wasikka Oja.
Om Göta Persson får önska vill hon att de äldre på särskilda boenden ska få komma ut oftare.
– Det finns inte tid för personalen till det. Många äldre är pigga i benen och vill gå ut, det behövs mer personal och tid till de äldre, säger Göta Persson.
Sune Wasikka Oja funderar också på personalen.
– De får springa halvt ihjäl sig och de delade turerna måste bort. Äldrevården är en viktig valfråga, vi blir alla äldre och äldrevården prioriteras inte tillräckligt mycket, säger Sune Wasikka Oja.