Debatten omkring den gemensamma kvinnojouren för Övertorneå och Överkalix gick het under fler år. Detta sedan det visade sig att Överkalix kommun fick bära mestadels av kostnaden för den gemensamma jouren som var väl uppbyggd och hade en anställd.
– Det var absolut inte rätt att Överkalix fick ta kostnaden, den borde delats helt lika, säger Tomas Vedestig.
Tomas Vedestig kämpade för kvinnojourens fortsatta existens, men röstades ned.
Till slut meddelade Övertorneå kommun att socialförvaltningen skulle sköta skyddet till kvinnor i kommunen och nu har även Överkalix kvinnojour lagts på is. På telefonsvararen hänvisas till 112 vid akuta ärenden.
Nu när Tomas Vedestig och Tomas Mörtberg (C) börjar närma sig dagen då de blir Övertorneå kommuns nya kommunalråd väcks åter frågan om kvinnojouren.
– Kvinnojouren är en oerhört viktig föreningen som fungerat som ett mycket bra komplement till kommunens verksamhet, säger Tomas Vedestig.
Han konstaterar att alla inte vill vända sig till socialförvaltningen utan steget till en kvinnojour kan upplevas enklare.
– Det är en av grundtankarna, alla känner sig inte trygga att gå in på kommunhuset på en liten ort.
Gudrun Kron har försökt starta upp verksamheten i Övertorneå.
– Viljan finns, men folk är inte villiga att jobba för det. Förra gången vi startade i Överkalix, blev folk utbrända det blev jour för ofta, man får ta del av andras misär i förhållanden och kvinnorna som kommer till skyddat boende behöver ibland väldigt mycket stöd. Men jag hoppas att kvinnojouren startar igen.
Den gemensamma kvinnojouren hade en anställd och det är ett önskemål även nu.
Tomas Vedestig säger att den kommunala intäkten för kvinnojouren är omkring 200 000 kronor per år och per kommun och då kan kvinnojouren ha en anställd.
– Det ska vi kunna skrapa ihop, 200 000 kronor. Kvinnojouren är mycket viktig. Jag hoppas verkligen att de orkar starta upp igen, säger Tomas Vedestig.