Mammografin räddade hennes liv

Mammografin har räddat Ulla Rautila liv två gånger. Nu måste hon och andra i Juoks-engi åka närmare 20 mil för att bli undersökta.- Det är hemskt och tokigt. Varför ska de dra in på sånt? Det är på mammografin som de upptäcker tumörer.

Ulla Rautila är glad över att upptäckten gjordes tidigt tack vare mammografin. Nu kan hon njuta av umgänget med barn och barnbarn.FOTO: Kirsi Poikela

Ulla Rautila är glad över att upptäckten gjordes tidigt tack vare mammografin. Nu kan hon njuta av umgänget med barn och barnbarn.FOTO: Kirsi Poikela

Foto: Kirsi Poikela

ÖVERTORNEÅ2010-07-27 06:00
Ulla Rautila njuter av att göra sina tennbroderier sedan hon gick
i pension och att kunna träffa barnbarnen. Hon har nära till skratt och är tacksam för livet.
1986 fick hon diagnosen bröstcancer efter en mammografiundersökning. En kvinna tyckte att hennes ena bröst såg lite annorlunda ut.
- Det där måste du visa upp, sa hon. Då blev jag nästan rädd, säger Ulla Rautila som sedan gick till läkaren.
Trots att läkaren inte tyckte att det var något att vara orolig för insisterade Ulla Rautila på att få åka till Kalix sjukhus. Hon var 40 år.
Efter undersökningen kom beskedet om cancer.
- Då tog de bara en tårtbit av ena bröstet.
Kom tillbaka
Hon behövde då inga andra behandlingar.
Ulla Rautila gick på sina regelbundna mammografier och tio år senare upptäcktes en tumör igen. Då gjordes samma sak.
- Efter tre veckor var jag på kontroll på Luleå lasarett. Då sa läkaren att han skulle vilja ta mer. Då sa jag att han får ta hela.
Ulla Rautilas 50-årsdag var
i nära antågande och för att slippa resa från Juoksengi till Luleå igen frågade hon om de inte kunde operera henne direkt.
- Nog kan vi fixa det. Jag kan ta det på min lediga dag, sa läkaren. Det var en hygglig läkare, minns Ulla Rautila.
Dottern följde med
För att förhindra att cancern skulle komma tillbaka fick hon strålbehandling i sju veckor. Hon åkte till Luleå på måndag och åkte hem till helgen.
- Då fick jag ha min dotter med mig. Hon gick i första klass då och fick läxor med sig som hon gjorde på patienthotellet.
Beslutet upprör
Ulla Rautila upprörs över landstingets beslut att slopa mammografivagnen på vissa orter. Hon tror att beslutet kan medföra att färre gör undersökningen. Förra året, när landstinget satsade 24 miljoner på att förbättra utrustningen, var just målet att under två år skulle drygt 55 000 kvinnor i Norrbotten bli undersökta.
- Det är ju klart att det handlar om pengar. Men är det inte billigare att de kommer med bussen än att de ska betala reseersättning åt alla, frågar sig Ulla Rautila.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om