Det råder brist på undersköterskor och arbetsmarknaden är lovande. Undersköterskeutbildningen vid Utbildnings Nord i Övertorneå är populär och det syns ett trendbrott. Förr var det mestadels kvinnor som studerade till undersköterskor, nu består utbildningen av 73 procent män, åtta män och tre kvinnor.
– När det gäller gymnasieelever är det likadant, mest män, säger Birgitta Jysky, kommunikationschef.
Utbildningen har kontinuerligt intag över året vilket gör att alla elever befinner sig på olika nivåer i utbildningen, som vanligtvis tar omkring ett år att genomföra.
– Vi har inte gjort så mycket för att locka fler män till utbildningen, det har skett av sig själv och vad det beror på att det kommer fler killar nu vet jag inte. Troligen beror det på att arbetsmarknaden är god. Det är jätteroligt, det behövs fler killar inom vården, säger Minna Grape, utbildare vid utbildningen.
Studerande Samuel Wennerström pratar också om ett förändrat klimat.
– Samhällsbilden har ändrats, det är mer okej för män att vårda nu.
Vid utbildningen studerar sammanlagt fem olika nationaliteter.
Ronnie Lundberg är en av de studerande.
– Det är svårt att få jobb, men i vården skriks det efter personal, det finns goda möjligheter till arbete. Men det räcker inte för att utbilda sig, det krävs också ett personligt intresse för människor och för vårdyrken, säger han.
Han är 47 år och bosatt i Luleå.
– Det går inte att välja och vraka på jobb, men som undersköterska finns det goda förutsättningar. Jag vill helst jobba på sjukhus, där händer någonting varje dag.
Han hoppas på praktik vid Sunderby sjukhus. Men sedan 2008 har endast två studerande vid Utbildning Nord fått praktikplats vid Sunderby sjukhus.
– Trycket på praktikplatser är väldigt högt från flera lärosäten, men det vore toppen att få praktik på hemorten och på sjukhuset, det är väldigt viktigt med praktik, säger Ronnie Lundberg.
Samuel Wennerström vill arbeta med äldre, han planerar att komplettera utbildningen med teologistudier på universitetet.
– Det passar mig att jobba med äldre.
Martin Gransmoe hyllar utbildningen.
– Det är en jättebra utbildning, men inte så känd, det är synd och den borde marknadsföras mer. Jag vill jobba inom barn- och ungdomspsykiatrin hemma i Norge.
Då undersköterska är ett bristyrke går det som arbetssökande att få hjälp med finansieringen av Arbetsförmedlingen.