Mawson resourses startades för tio år sedan i staden Toronto i Canada, av australiensaren Michael Hudson som är bolagets president och hans två kollegor. Sedan dess har företaget vuxit stadigt och arbetar huvudsakligen med att hitta intressanta malmfyndigheter.
– Det är en dyr verksamhet och hittills har vi lämnat alla områden som vi har undersökt. Nu undersöker vi Rompas-Rajapalotområdet, säger Michael Hudson.
I området har tester visar 25 gånger högre guldhalter än i Boliden, men också höga halter koppar och uran. Mawson resourses har sedan fem år riktat sitt intresse mot området och provborrningar pågår för fullt. Det råder delade meningar om provborrningar och en gruva i området som nu är Naturskyddsområde och Natura 2000-område.
Michael Hudson har flugit över Atlanten till Finland för att träffa representanter från finska och svenska Naturskyddsföreningen. NSD är det enda media i de båda länderna som får vara med vid mötet som sker ute i Rompas-Rajapalotområdet. Temperaturen är låg och det råder snålblåst. Michael Hudson presenterar projektet och sedan bär det av ut i skogen med matsäck i ryggsäckarna.
– Vi kommer aldrig att vara överens om en gruva, men träffas vi och pratar kan vi förstå varandra bättre och det är en bra utgångspunkt. Vi behöver gruvor om vi ska ha det vi vill, som kameror och pennor, säger han och nickar mot Naturskyddsföreningens representanter.
Han vet att det finns flera aspekter med farhågor. Dels finns oro för att förstöra viktiga biotoper.
Under undersökningstiden har Mawson resourses gjort mycket för att skydda miljön. Biologen Niina Laapalainen har anlitats och under hela sommaren har hon kartlagt arter och viktiga arter, framför allt mossor, har hägnats in och innanför inhägnaderna sker inga tester. Dels finns oro för uranet. I Finland säger sig företaget inte vara intresserade av uran, men internationellt talas om uranbrytning. Klart är att startar en gruva måste även uranet tas om hand, på grund av skadliga biprodukter och det strålande ämnet polonium 210.
– Där vi jobbar just nu, finns inget uran och det är guld vi söker. Men på andra områden här finns det uran, säger Michael Hudson.
Exkursionen går längst spångar och gamla väl nedtrampade fiskestigar. Under myrmark och skogsmorän finns rent berg där mätningar med satellit och flygplan visat att provborrningar är av intresse.
– Vi har lagt ut över en kilometer träspångar för att inte trampa ned i onödan.
Även maskinerna som används vid provborrningarna bärs ut för hand och är försedda med extra skydd för att inte riskera att läcka ut bränsle i naturen.
– Det är bra, men om det ska bli en gruva försvinner all natur här, säger Urpo Taskinen, koordinator vid Naturskyddsföreningen.
Mawson resourses inbjuder finska företag att satsa i projektet och Michael Hudson hoppas mycket på området. Företaget har nu två ansökningar som förhandlas om i domstol. Det ena är ett tillstånd om att använda större borrar som går djupare ned i marken vid provborrningarna, de som används nu är ungefär fyra centimeter i diameter och borrar omkring 13 meter djupt. Det andra handlar om en fortsättning av projektet, att få fortsätta söka efter guld.
– Vårt tillstånd att arbeta här går ut den här månaden, så vi hoppas på ett snabbt beslut.
Naturskyddsföreningen i Finland, Lapin luonnonsuojelupiiris Tarja Pasma hoppas däremot att de överklagningar som lämnats in ska stoppa projektet, alternativt åtminstone försena det.
– Självklart vill vi stoppa företaget. Det här är ett väldigt vackert område och vi vill inte få den miljöförstöring som en gruva skulle leda till, säger Tarja Pasma.
Naturskyddsföreningen anställer nu Riikka Barber som kommer att följa projektet.
– Det här är ett högriskprojekt, vi hoppas så klart på en gruva och det helst utanför Natura 2000-området det skulle göra livet enklare för oss och för Naturskyddsföreningen. Det kan ta upp till tio år innan vi vet om vi har en gruva här, säger Michael Hudson, när han vinkar hej då.