Missbruksvården kritiseras

Skarp kritik riktas mot missbruksvården i Övertorneå. Bland annat saknas riktlinjer för arbetet med missbruk, individuella planer saknas och i fem av sju granskade ärenden följs inte lagens krav om uppföljningar av vård.

Johanna Kenttämaa. (Sd), nu kritiseras den av IVO.

Johanna Kenttämaa. (Sd), nu kritiseras den av IVO.

Foto: Linda Danhall

ÖVERTORNEÅ2015-08-26 11:01

I våras kritiserade Johanna Kenttämaa (SD) som själv arbetar vid socialförvaltningen missbruksvården i Övertorneå. Hon konstaterade att det inte finns någon öppenvård, ingen eftervård och inte heller något förebyggande arbete.

– Vi har ingenting att erbjuda dessa personer, säger Johanna Kenttämaa.

Nu kommer kritik från Inspektionen för vård och omsorg (IVO). I sju punkter får missbruksvården omfattande kritik.

Kommunen saknar riktlinjer och rutiner för arbetet med missbruk vilket enligt IVO lett till omfattande brister i handläggning, dokumentation och egenkontroll av missbruksärenden, någonting som måste åtgärdas.

Vid IVO:s inspektion visar det sig också att klagomål tas emot via telefon och att inga sammanställningar och analyser genomförs, vilket försvårar möjligheten att se "mönster eller trender som indikerar brister i verksamhetens kvalitet", skriver IVO.

Kommunen brister också i informationen om Lex Sarah men IVO kräver inga åtgärder då kommunen meddelat att åtgärder är på gång.

Det saknas också individuella planer för missbrukare som får insatser både från kommun och landsting vilket är ett krav. I fem av sju granskade ärenden följs inte lagkraven om uppföljning av vård och i hälften av de granskade ärendena har ingen vårdplan upprättats i fall där HVB-hem varit aktuella.

Kommunen uppger att svårigheten att rekrytera socialsekreterare föranlett bristerna i verksamheten. IVO kräver omfattande åtgärder och Övertorneå kommun ska senast den 31 augusti redovisa sina åtgärder för att rätta till bristerna.

Fakta/ Åtgärder som åläggs Övertorneå kommun

Skapa riktlinjer och rutiner för arbetet med missbruk.

Säkerställa egenkontroll.

Säkra hanteringen av klagomål genom att utreda, sammanställa och analysera dem.

Skapa individuella planer för personer med kontakt med både sjukvård och socialtjänst.

Insatser ska dokumenteras.

Insatser ska följas upp och dokumenteras.

Upprätta vårdplaner.

KÄLLA: Inspektionen för vård och omsorg

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om