Bente Åkerholms (S) motion lämnades in på kommunfullmäktige i dag. När Tomas Mörtberg kommenterade det efter sammanträdet var han positiv – även om han tycker att förslaget behöver omarbetas.
– Det är intressant. Jag ser inte möjlighet att man går ned 25 procent i arbetstid och ersätter det fullt ut, säger kommunalrådet.
Mörtberg funderar på om alla timmar behöver ersättas.
– Det är 200 timmar som berörs. Och två timmar, det är 400 timmar per dag. Vi pratar 50 anställda. Man behöver inte vara Einstein för att första att det kommer kosta miljoner. Men man kanske kan se schematekniska vinningar. Då tror jag att det finns en möjlighet. Jag säger inte nej. Det kommer kosta, men du jobbar effektivare.
Du vill se en medelväg?
– Precis. Tar man de här parametrarna kan det bli jättebra. Vi kanske till och med får fler händer i vården och mindre sjukskrivningar. Kanske försörjningsstöden, de som inte har jobb, skulle kunna ha de enklare arbetsuppgifterna. Det kan vara intressant.
Men det här är ju vänsterpolitik?
– Ja, men jag tar emot alla bra förslag. Jag menar, det är ju samma pengar vi rör oss med. Det kan också vara så att det kommer en annan utförare och utför de här enklare uppgifterna. Då kanske det inte är vänsterpolitik, då kanske det är en annan privat utförare. Det kan bli en härlig blandning. Så varför inte göra en ordentlig översyn?
Debatten under fullmäktigesammanträdet hettade aldrig riktigt till. En meningsskiljaktighet uppstod när biblioteksplanen skulle antas. Kommunalrådet Tomas Vedestig (ÖFA) ville lägga till att ge barn- och utbildningsnämnden i uppdrag att utreda bokbussens framtid. Något som ogillades av flera socialdemokrater.
– Jag uppfattar att en smygnedläggning av bokbussen är på gång. Pekpinnen från Tomas Vedestig är illavarslande, sade tidigare kommunalrådet Roland Kemppainen.
Planen, som gäller över 2018, antogs. Under den perioden kommer bokbussen finnas kvar.
– Planen är fast. Bussen går. Sedan har vi ett val 2018, så jag ser inte problemet, sade Tomas Mörtberg.
Socialnämndens ordförande Ulf Zakariasson (ÖFA) frågades ut om nämndens budgetunderskott. Han svarade att resultatet främst beror på en viss övertalighet inom vård- och omsorgsverksamheterna, men att det har funnits en ovilja att säga upp personal.
– Vi tog smällen. Det är lätt att säga att vi minskar bemanningen, men det tror jag inte ens att ni på den sidan vill, sade han i riktning mot Socialdemokraterna.
Zakariasson sade också att nämnden ser över bemanningen och sina planer och system.