Nära nya exportavtal: Kan dubbla produktionen

Övertorneå är länets stora exportkommun – och det kan komma ännu mer. När Jaxal nu börjar sniffa på både amerikanska och ryska marknaden kan produktionen i Övertorneå fördubblas.

Håkan Jakobsson, vd på Jaxals

Håkan Jakobsson, vd på Jaxals

Foto: Herman Öberg

övertorneå2017-05-11 19:41

– Det här året blir spännande.

Så säger Håkan Jakobsson, vd på Övertorneåföretaget Jaxal. Jaxal exporterar redan sina släpvagnskåpor till Norge, Danmark, Finland och hela Baltikum. Nu är man nära nya jätteavtal – i USA och Ryssland.

– Vi har redan för en månad sedan eller två haft provleveranser till båda länderna. Hittills har det bara varit positiv respons, så det ser bra ut, säger Håkan Jakobsson.

Ännu är inget avtal klart, men om båda eller någon av affärerna går i lås kommer produktionen i Övertorneå att ökas kraftigt.

– Slår det här väl ut – då blir produktionen dubbelt upp, säger Jakobsson.

Företaget med 35 anställda kan alltså komma att ha en stor expansion i sikte.

USA och Ryssland vore ett steg i den riktning som företaget pekade ut när Jakobsson köpte konkursboet 1992. Redan då föll sig exporten naturligt, eftersom det sedan tidigare fanns ett etablerat kundnät i Finland.

– Det tog något år innan vi ens började sälja i Sverige, berättar Håkan Jakobsson.

Men nu har man nått ut i fler länder. Förra året bestod 70 procent av 55 miljoner kronors omsättning av export, enligt vd:n. Och det verkar inte stanna där.

– Om du har en produkt som du själv tror på – då är det bara att övertyga andra om den också, säger Jakobsson och fortsätter:

– Vi tänker sälja i vartenda land i världen. Det första jag tittar på när jag har kommit utomlands är: Finns det bilar med dragkrok?

Fler i Övertorneå verkar ha samma tänk som Jaxal. Att man gränsar till Finland är naturligtvis en hjälpande hand. Men ändå: Per capita är Övertorneå den kommunen i Norrbotten som har flest exporterande företag. Norrbotten i sig är ett exporterande län, sjätte bäst i Sverige. Det visar siffror från Business Sweden.

Hur jobbar ni för att komma in på nya marknader?

– Som nu när vi jobbar med Ryssland har vi anställt en rysk kille som försöker bearbeta kunder och se hur behovet är. Jag tror mycket på personliga besök och det gäller att ha någon som kan språket och kulturen. Du kan till exempel inte åka runt i Tyskland och prata tornedalssvenska, säger Håkan Jakobsson.

Flest varuexporterande företag till antalet har Luleå, följt av Haparanda med närheten till Finland. Minst till totala antalet företag är Arjeplog och minst till företag per capita är Boden.

Varuexporterande företag

Antal exporterande företag (företag per 1000 invånare)

Övertorneå: 75 (16,54)

Haparanda: 114 (11,56)

Pajala: 48 (7,85)

Arjeplog: 13 (4,52)

Kalix: 69 (4,25)

Överkalix: 14 (4,14)

Kiruna: 83 (3,58)

Jokkmokk: 15 (2,94)

Arvidsjaur: 18 (2,79)

Älvsbyn: 22 (2,69)

Luleå: 196 (2,55)

Gällivare: 42 (2,34)

Piteå: 98 (2,34)

Boden: 57 (2,03)

Källa: Business Sweden, SCB.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!