En fågelfamilj i trädgården tycker många att är ett trivsamt inslag i tillvaron, att bygga fågelholkar och att lägga ut bomaterial uppskattas av många fågelsorter.
Storleken på holken och ingångshålet bäddar för vilken fågel som kan bli hyresgäst.
– Det är trevligt med fågelholkar och ett bra sätt att erbjuda fåglarna boplatser, säger Rolf Lahti, naturguidesutbildare.
Några grundläggande tips är att inte placera holken i direkt sol då det kan bli för varmt men att däremot gärna placera den bland trädens skyddande grenar. En mesholk för talgoxe, flugsnappare och blåmes behöver ett ingångshål på tre centimeter, medan sparvuggla och pilfinken vill ha 5 centimeter. Störst ingång och bo behöver knipa, storskrake och kattuggla som alla tre gärna bygger bo i holkar, de behöver en ingång på 14 centimeter och innermått på 80 centimeter gånger 25 centimeter, enligt Jägarförbundets måttabell.
– En viktig sak är att inte placera en holk ovanför vatten. Många tänker att det är bra för andfåglar att bo vid vattnet, men ofta lägger ugglor bon i knipholkar och när ungarna börjar lämna boet ramlar de ned i vattnet och drunknar, säger Rolf Lahti.
Han råder istället att placera fågelholkarna en bit upp på land och inte för nära varandra.
– Andungarna är duktiga att gå och vandrar med mamman ned till sjön och simmar iväg.
Ett annat tips är att hjälpa fåglarna med bomaterial, om det finns en hund i familjen kan håret som fälls vid borstning med fördel läggas ut till fåglarna.