Nu föreslås besprutning av myggor

Sveriges mest aggressiva myggsort invaderar Övertorneå om somrarna. Kommunen överskrider med råge riktvärdet för olidliga myggproblem.

MYGGBITEN. Pirjo Kajava har tatuerat sommarplågan på sin skuldra. Hon välkomnar dock ett försök att minska myggen. ”De bits och sticks ohyggligt”, säger hon.

MYGGBITEN. Pirjo Kajava har tatuerat sommarplågan på sin skuldra. Hon välkomnar dock ett försök att minska myggen. ”De bits och sticks ohyggligt”, säger hon.

Foto: Linda Danhall

ÖVERTORNEÅ2015-04-29 16:05

Sommaren 2014 har 117 313 stickmyggor samlats in i Övertorneå och 14 olika arter har påvisats. Vanligaste sorten är de aggressiva översvämningsmyggorna av arten Aedes rossicus. Utredarna Jan O Lundström och Martina Schäfer konstaterar i rapporten "det är mycket ovanligt att översvämningsmyggan Aedes rossiacus förekommer i riktigt stora mängder och detta är det enda område vi känner där denna art dominerar stickmyggfaunan".

Det visade sig att 5 av 9 myggarter i Övertorneå är besvärande och aggressiva stickmyggor, så kallade översvämningsmygg.

– Utredningen har visat det vi alla vetat, vi har mer än olidligt med mygg här och framför allt översvämningsmygg, säger Tomas Vedestig (Öfa), kommunalråd.

På två fångstområden var 90 procent översvämningsmygg och utredarna skriver "denna mängd stickmyggorna är väl över riktvärdet för olidliga myggproblem" och "det finns alltså en solid och påvisbar grund för de klagomål över myggproblem som inkommit från boende i Övertorneå" och "områdena nära Övertorneå centrum uppvisade exceptionellt höga mängder stickmyggor under sommaren 2014".

Det visade sig också att antalet arter översvämningsmyggor var fem "ovanligt och överraskande rik fauna" kommenterar utredarna.

Myggorna övervintrar som ägg och där arten etablerats finns de kvar i markerna där äggen sedan kläcks när det råder rätt förhållanden.

Åtgärder som föreslås är bekämpning av översvämningsmyggslarverna med det biologiska bekämpningsmedel Vectobac G eller att ändra områdets hydrologi så att det inte blir översvämningar, vilket innebär torrläggning av områden.

– Vi har beslutat att ansöka om besprutning, förhoppningsvis får vi ett positivt beslut så att vi kan minska myggplågan. Vår sommar är nog så kort häruppe och våran vilja är att både medborgare och turister ska kunna njuta av vår vackra natur utan att bli halvt ihjälbitna. Vi kommer även att påbörja arbetet med att röja sly för att minska myggen på det sättet också, säger Tomas Vedestig.

Enligt utredningen är bekämpningsmedlet Vectobac G en miljövänlig form och korrekt använt har den inte "några kända negativa effekter på andra organismer än just larver av stickmyggor".

Pirjo Kajava har tatuerat en mygga på sin skuldra.

– Jag tycker att myggor är intressanta, men det är bra att försöka minska dem, de bits och sticks alldeles för mycket, säger hon.

FAKTA/ Mygginsamlingen

117 313 mygg samlades in under sommaren 2014 i Övertorneå.

14 arter stickmyggor hittades.

Översvämningsmyggorna är i majoritet, vanligast är Aedes rossicus, en aggressiv art.

5 av 9 myggor är besvärande stickmyggor.

KÄLLA: Rapporten "Översvämningsmyggor och andra stickmyggor i Övertorneå, sommaren 2014" av Jan o Lundström och Martina Schäfer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om