Ny bro ska bekämpa mygg

Det blir ingen besprutningsbekämpning av myggen i Övertorneå. I stället ska en ny bro få beståndet att minska.

Mygga. Arten trivs bra i Övertorneå. En ny bro ska ändra på det.

Mygga. Arten trivs bra i Övertorneå. En ny bro ska ändra på det.

Foto: Göran Ström

Övertorneå2016-05-07 07:00

Sommaren 2014, när antalet myggor i Övertorneå var rekordstort, genomfördes en undersökning under ledning av experten Jan Lundström. Rapporten efter undersökningen visade att riktvärdet för "olidliga myggproblem" överstegs med råge.

Lundström angav två lösningar: Besprutning från helikopter eller förändring av hydrologin i Torneälven, så att vattnet inte stannar upp och bildar en bra kläckningsmiljö.

Kommunen har ansökt om besprutning, men fått nej eftersom det inte har funnits någon fullständig miljö- och konsekvensanalys. Nu har de planerna lagts på is. I stället är huvudspåret att bygga en ny bro och på så vis få ett bättre vattenflöde.

– Det största bekymret är att det slammar igen och det är anledningen till att vi får så mycket mygg. Ska vi få till myggbekämpningen måste vi få ordning på det, säger kommunalrådet Tomas Mörtberg (C).

Den problematiska platsen är vägbanken före bron till Finland. Där strömmar vattnet genom att fåtal trummor, vilket inte är tillräckligt.

– Bygger man en bro får man bra genomströmning. Det borde man ha gjort för länge sedan.

Kommunens miljö- och byggenhet tittar just nu på möjligheten att bygga en bro, som har en beräknad kostnad på mellan 10 och 15 miljoner kronor. Finansieringen är Trafikverkets ansvar, men Mörtberg kan tänka sig att stötta med kommunala medel.

– Trafikverket har inte investeringsmedel. Om vi kan påskynda bygget och projektet kan vi gå in och låna pengar för att få i gång det.

Ett brobygge är ändå en betydligt billigare lösning än helikopterbesprutning, som i sådana fall görs med medlet Vectobac B och kostar flera miljoner per tillfälle. Enligt rapporten från 2014 är metoden miljövänlig och bryter ned larverna snabbt utan att drabba andra arter.

Men för att använda besprutning krävs specialistkompetens. Och efter Övertorneå ligger i ett Natura 2000-område är byråkratin komplicerad.

– Det krävs en miljökonsekvensbeskrivning och det är omständigt. Och det är svårt att få tillstånd, så vi kommer inte bekämpa myggen kemiskt eller biologiskt, säger Tomas Mörtberg.

Ni säger nej till det?

– Ja, när vi hörde vad det kostar. Det kostar multum.

Kommunen har också sett till att röja undan sly. Enligt Mörtberg har det haft effekt.

– När jordbruk läggs ned är det mycket som växer igen. Men vi försöker hålla strandängarna öppna och det har fallit väl ut. Det kanske är på det sättet vi ska bekämpa myggen.

Mörtberg själv tycker inte att problemet är jättestort.

– För två år sedan var det kopiöst med mygg. I fjol var det inte alls så. Mygg hör sommaren till också.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om