Krisen inom S-partiet i Övertorneå fortsätter. Föregående mandatperiod har kantats av stridigheter och vid valet rasade förtroendet för partiet från 47,83 procent vid valet 2010 till 32,7 procent valet 2014.
– Övertorneåborna har inget förtroende för partiet som det är nu, säger Tomas Kerttu (S).
Inför valet sades att personkryssen skulle avgöra. Dels skulle personkryssen avgöra om Inga Savilahti Häggbo eller Roland Kemppainen skulle vara kommunalrådskandidat och dels skulle personkryss på övriga S-politiker vara vägledande för valet till nämnder och styrelser. Så blev det inte. Johan Kummu fick det fjärde största stödet, ändock fick han efter många års partiarbete inte längre någon post inom nämnder och styrelser.
Tomas Kerttu och Johan Kummu är överens om att det rör sig om en sak.
– Bestraffning, alla som säger vad de tycker åker ut, en efter en. Det ser mörkt ut för partiet lokalt, säger Tomas Kerttu och fortsätter:
– Det är ett absolut feltänk att tysta människor, vad händer då med demokratin? Johan Kummu är dessutom lysande i opposition, han biter sig fast som en terrier och gnager sig framåt, en riktig miss att utesluta honom.
Roland Kemppainen (S) som nu avgår som kommunalråd säger att han inte lagt sig i nomineringsarbetet. Johan Kummu var av Matarengi S-förening föreslagen som ordförande för Socialnämnden, ledamot för Miljö- och byggnadsnämnden och ersättare i Kommunstyrelsen.
– Partiet har inte alls lyssnat på väljarna, det är sorgligt och odemokratiskt, säger Johan Kummu.
Klart är att vid ett S-möte har en skrivelse lästs upp där det förkunnats att de personer som kritiserat S-partiet i tidning inte ska få någon plats i nämnder och styrelser.
– Ska man sitta med ska man hålla käft, det är helt galet. Om partiet tror att de vinner valet 2018 på det här sättet, så kan de glömma det, säger Johan Kummu.
Johan Kummu och Tomas Kerttu har varit kritiska den föregående mandatperioden, bland annat mot att Tomas Vedestig inte fick kandidera som kommunalråd och mot metoder som de ansett vara odemokratiska från kommunalrådets håll. Kritik som tillbakavisats.
– Det fanns en sådan skrivelse som lästes upp. Det är inte bra för partiet att interna stridigheter blir offentliga så jag förstår att vissa är kritiska, samtidigt är det en demokratisk rättighet att uttala sig öppet, säger Per-Erik Muskos (S), vid valberedningen.
Per-Erik Muskos säger att valberedningen föreslog att Johan Kummu skulle vara ledamot i Miljö- och byggnadsnämnden men att det vid medlemsmötet inte blev så.
Tror du att S-politiker kan bli rädda att uttala sig offentligt?
– Det finns alltid en sådan rädsla. I kommunfullmäktige är de flesta helt tysta, men de har varit med före i processen ändå, säger Per-Erik Muskos.
Johan Kummu och Tomas Kerttus recept för S-partiet lokalt är att tänka på yttrandefriheten och på demokratin.
– Lokalt är partiet inte längre socialdemokrater, folk som bara tänker på sig själv istället för på väljarna måste bytas ut, säger Johan Kummu som flera gånger lovat att ingen sätter munkavle på honom.
Tomas Kerttu vill att partiet ska tänka om.
– Det är en knapp handfull som har all makt och folket lämnar partiet. Vid partimötet hade vi 21 deltagande, normalt är över 40 stycken och jag har varit med om en tid när vi var drygt 120 personer, det måste vidtas åtgärder. I hjärtat borde vi känna för demokrati.