Övertorneå - sämst av de dåliga

Övertorneå kommun har klart sämst kvalitet på äldreomsorgen.Sämre än länet i övrigt och klart sämre än övriga Sverige.- Det var en tråkig överraskning, säger tillträdande kommunalrådet Roland Kemppainen (S).

Ingeborg Grape säger att mamman kom att trivas på Särkivaaragården i Övertorneå, men att hon själv var kritisk.FOTO: Lotta Nilsson

Ingeborg Grape säger att mamman kom att trivas på Särkivaaragården i Övertorneå, men att hon själv var kritisk.FOTO: Lotta Nilsson

Foto: Lotta Nilsson

ÖVERTORNEÅ2010-12-06 06:00
Socialstyrelsen har mätt kvaliteten på Sveriges äldrevård inom sju områden.
Undersökningen visar klart och tydligt att östra Norrbotten på många områden inte hänger med.
Den visar också att det finns stora skillnader.
- Det här är helt nytt för mig och det låter inte bra. Men det beror mycket på när och hur man mäter, säger Roland Kemppainen.

Bra och dåligt samt kvaliteten på delaktighet har mätts.
Där återfinns bottennappet i Pajala. Delaktigheten har fått den lägsta poängen 1, det är 2,5 poäng under riksgenomsnittet. Personaltätheten ligger däremot över snittet.
- Utan vetenskapliga belägg så tror jag att det är våra mindre boenden som drar upp personaltätheten. Jag skulle önska mer delaktighet och det är någonting som vi får titta på hur vi kan utveckla, säger Kurt Wennberg (S), tillträdande kommunalråd i Pajala.
Delaktigheten visar äldre personers möjlighet att påverka hur hjälpen vid äldreboendet ges och hur delaktiga de äldre själva varit i utformandet av sin individuella plan.

I Haparanda ges däremot toppbetyget fem, länsgenomsnittet är 3,2 poäng.
Där har kommunen däremot misslyckats med de boendes självständighet som i mätningen syftar på möjlighet att dela rum med någon annan, ha eget hygienutrymme och egen kokmöjlighet.
Det åtgärdas genom skapandet av trygghetsboenden.
Minst tid att hjälpa sina boenden har personalen i Kalix som uppnår 2,7 poäng, att jämföra med länets 3,4.
- Det låter underligt med tanke på att vi har högre kostnader och högre bemanning än genomsnittet, då kan man undra var tar tiden vägen, säger Ellinor Söderlund (S), blivande kommunalråd i Kalix.

Kalix uppnår inga femmor i sina betyg, däremot toppar de med störst marginal med 3,8 i delaktighet, vilket är 0,3 poäng mer än riksgenomsnittet och 0,6 poäng högre än för Norrbotten.
Överkalix når högsta betyg, 5, i delaktighet medan självständigheten är 1,5.
Klart sämst betyg i samtliga sju kategorier har Övertorneå.
I Övertorneå är betygen under såväl riks- som länsnivå.
Sämsta betyget får kompetensen som mäter i vilken utsträckning personalen har yrkesutbildning i sitt arbete, omdömet är 1,3 av 5 möjliga, för Norrbotten är betyget 3,4.

- Det är konstigt, det är inte länge sedan vi utbildade alla till lägst undersköterskor, kanske en åtta, nio år sedan. Jag vet inte om det är gjort några undantag sedan dess, säger Roland Kemppainen.
Bäst betyg får maten, 3,5 är bedömningen som går att jämföra med länets 4,4 och rikets 4,3.
Bedömningen har tagit hänsyn till de äldres möjlighet att påverka vilken mat de får, samt när de får mat.
- De här resultaten är någonting för nämnden att ta tag i när den tar över, säger Roland Kemppainen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om