Hanhivittikko fäbod byggdes på 1860-talet och användes flitigt i åtminstone hundra år. Nu är fäbodområdet en av Tornedalens få bevarade fäbodar och åtta av de ursprungliga elva byggnaderna finns kvar. Området som är ett naturreservat, kulturreservat och ett Natura 2000-område bjuder på en säregen prakt, inte minst i och med den rika växtligheten som har många för området unika växter. Växterna har kommit till området via det hö som transporterats dit från södra Sverige som backnejlika och fyrkantig johannesört. Under andra världskriget var fäboden en flyktingsförläggning, numer är det ett fridsamt strövområde och populärt utflyktsmål.
Nu har sommarpremiären skett och de busiga djuren har släppts ut.
– Det är en väldigt speciellt plats, säger Rolf Lahti, vid Hanhivittikkos vänner som tillsammans med länsstyrelsen förvaltar området.
Kommunalråd Roland Kemppainen (S) lovar att kommunen ska ta ett större ansvar över fäbodområdet framöver och att det ska bli ett utflyktsmål för skolorna.
– Någon har sagt att naturen är människornas plats och jag stämmer helt in i det, här kan man stanna och låta själen uppleva frid, säger Roland Kemppainen och berömmer prakten på fäboden.
Hanhivittikkos vänners Lars Anttila är stolt över fäboden.
– I år går det fort, blommorna blommar ungefär två veckor tidigare än annars. Det beror på att det inte varit mycket tjäle i marken.
Åttaåriga Senni Wennberg tycker allra mest om hönsen på fäboden.
– Det är roliga och fina, säger hon.