Så skapas ett fiskeparadis

Pentäsjoki ska utvecklas för att bli en turistmagnet för fisketurism.Ett tvåårigt projekt har inletts och nu restaureras vattensystemet för att nå toppkvalitet.

Pentäsjoki är tänkt att bli en turistmagnet i framtiden och nu satsas stor kraft på projektet.

Pentäsjoki är tänkt att bli en turistmagnet i framtiden och nu satsas stor kraft på projektet.

Foto: Privat

ÖVERTORNEÅ2012-07-06 05:55

Målet är att utveckla området runt Pentäsjoki till ett turistfiskeområde och nu arbetar Pellos skifteslags samfällighetsförening intensivt för att uppnå målet.

- Vi försöker skapa någonting bestående för framtiden. Naturturismen är väldigt på gång och vi har råvaror, natur, fiske- och jaktmöjligheter, säger Roland Haapalahti, projektledare.

Vattenkvaliteten i fokus
En förstudie har pågått om fiskbeståndet och vattenkvalitén från mynningen och tio kilometer uppströms Pentäsjoki.

Samtidigt har länsstyrelsen genomfört en inventering av ena sidan av Pentäsjoki från källan till mynningen. Syftet har varit att ta reda på vad som påverkar Pentäsjoki och i förlängningen Torneälvens vattenkvalitet.

Resultatet från undersökningarna visar att Pentäsjoki kan lämpa sig som modell för återställning av andra vattensystem i Sverige och Finland och länsstyrelsen har utnämnt Pentäsjoki till ett pilotområde.

Vattenkvaliteten är god för lekande fiskar, men slammet gör att fiskäggen kvävs och nu ska slammet tas bort.

Inventerar skogsdiken
Under det tvååriga projektet ska dikesproppning, rensning av lekbottnar, informationsstrategier, förvaltning och tillgänglighet utvecklas och genomföras.

- Just nu inventerar vi skogsdiken, ser om de är förorenade och för ut sediment ut i Pentäsjoki och vi lägger igen skogsdiken, säger Roland Haapalahti.

Projektet kostar tre miljoner kronor och finansieras av EU:s fiskefond, länsstyrelsen, Tornedalens folkhögskola, Pajala och Övertorneå kommuner, medverkande är också markägare och byarnas invånare.

Målet efter projekttiden är att vattensystem är i ekologisk balans och har en biologisk mångfald som tillsammans med Puruoja och Torneälven blir en bas för rekreation och naturturism.

Flera åtgärder
I år ska dikesproppning genomföras och lekbotten ska inventeras och rensas på slam så att inte minst rom från öring, laxöring och lax får möjlighet att utvecklas och överleva.

I år söks också tillstånd från markägare, leden ska märkas upp, avverkning ska inledas och behovet av spåning ska undersökas.

Övertorneå kommuns miljöombud Johan Kummu (S) är positiv till projektet och näringslivschef Stig Kerttu meddelar "projektet skapar tillväxtmöjligheter för bland annat besöksnäringen i vår kommun och därmed ekonomisk tillväxt i vårt samhälle".

Övertorneå kommun har tilldelar projektet 50 000 kronor.

FAKTA Detta ska göras

➤ Utöver restaurering av vattendraget ska en rad andra åtgärder genomföras:

➤ En sex mil lång led, från Neistenkangas till Pentäsjärvi, ska anläggs.

Tolv grillstugor utplaceras och två övernattningsstugor byggs.

➤ En hemsida är under uppbyggnad där alla intresserade kan följa två parallella projekt/Pentäsjoki fiske- och vattenvårdsprojekt och Fiske, miljö och naturturism.

➤ En handbok för hur vattendrag restaureras skall tas fram för bruk i både Sverige och Finland.

Företag planerar renturer längst den nya leden, bäverjakt och kanotfärder.

Källa: Roland Haapalahti, Pellos skifteslags samfällighetsförening.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om