I år passerade drygt 100 800 laxar laxräkningsstationen i Katilakoski i Torneälven. När fiskesäsongen var över hade mellan 5 000 och 10 000 laxar fångats.
– Fångsterna skedde med traditionellt fiske och med spöfiske, det är mindre än 10 procent som fiskats upp. Det finns en enorm potential här, det går att fiska 20 procent utan att laxstammen påverkas, säger Gunnar Björk, markägare och turismentreprenör.
De senaste åren har laxförekomsten ökat i älven.
– Det är enormt roligt, men vi vet förstås inte hur många som kommer nästa år. Men 100 800 laxar går att jämföra med Kalixälvens knappt 10 000 laxar.
Nu har flera markägare och bybor i Risudden och Hedenäset beslutat att göra en satsning på fisketurism i området.
– Visionen är att vi snabbt ska bli som Tweed Commission, i Skottland. Där omsätts omkring 90 miljoner kronor varje år i fisketurism.
I Matkakoski i Torneälven bedrivs redan fisketurism, ett populärt ställe för sportfiskare. Där trängs fiskare längst strandkanten. Tanken från Risudden och Hedenäset är att komplettera det fisket, med mer enskilt fiske.
– Här får man en egen del av älven att fiska på, ett område på runt 200 meter. Det finns möjlighet till guidning och mycket annat går att utveckla.
Fisketurismen kan ge kringeffekter som behov av hotell, transfermöjligheter, fiskestugor, infrastruktur, uthyrning av båtar och mycket annat.
Gunnar Björk anser också att det är dags att staten ger tillbaka rätten till laxen till markägarna.
– Alternativet är att staten låter oss arrendera fisket här, så att vi kan satsa rejält på turismen, säger Gunnar Björk.
I somras besöktes området av sportfiskarna Christer Zakariasson och Håkan Brugård, som fiskar runt om i världen. De var närmast chockerade över den orörda älvens potential och de rekommenderade i NSD bybor längst älven att satsa på turism.
– Det här är absolut en av Europas bästa laxälvar och det är dessutom väldigt lätt att ta sig hit. Fisketurismen är obruten mark här och har en enorm utvecklingspotential. I Norge finns inte mer fisk än här, men där kostar det 20 000 kronor att fiska ett par dagar. Varför inte lyfta resursen som finns här? Människor vill uppleva den makalösa naturen här, fisket och höra storlommen, sade Christer Zakariasson.
Nu är byborna i Risudden och Hedenäset på gång. Under jul och nyår kommer ett avstampsmöte att hållas och nästa vecka ska Gunnar Björk träffa riksdagsledamot Ida Karkiainen i frågan.