Kommunalråden Mörtberg och Tomas Vedestig (ÖFA) har marknadsfört länsstyrelsens landsbygdsprogram hårt mot företag och föreningar i kommunens byar. EU-stöd till 90 procent av totalkostnaden utlovades – men det visade sig vara fel. EU går bara in med 65 procent. Aktuell aktör måste själv bekosta 10 procent medan övriga 25 procent ska komma från en annan offentlig instans än EU.
Där kliver Övertorneå kommun in. Totalt satsar kommunen 2,1 miljoner kronor.
– Vi avsätter de pengarna för vi har också varit med och informerat ute i byarna om den här möjligheten. Vi har varit med och lurats och då har vi sagt att vi måste hjälpa till här, säger Tomas Mörtberg.
Kommunens satsning gör att den totala offentliga investeringen på Övertorneås landsbygd kan uppgå till tio miljoner.
– Vi växlar upp EU-medlen. Vi tror att det är välinvesterade pengar som kommer generera jobb. Det här kan generera tio–femton arbetstillfällen. Det tilltalar mig verkligen, säger Mörtberg.
Totalt är det tio föreningar från Pello i norr till Risudden i söder som har ansökt om stöd. Det handlar bland annat om att rusta upp en stugby och en bygdegård, att anlägga en vandringsled och att förbättra kommunens golfanläggning.
Att få hela kommunen att leva är en hjärtefråga för Tomas Mörtberg.
– Ska Övertorneå överleva som egen kommun måste byarna också leva, det är jag fullt övertygad om.
Det är upp till länsstyrelsen att bevilja vilka projekt som får ta del av EU-medlen. De utvalda projekten får även stöd av kommunen.