Med bara ett tiotal personer i klassen är eleverna ganska glest utspridda i salen på Tornedalens folkhögskola. De läser svenska för invandrare och får som en del av det gå en kurs om skog och skogsindustri.
Utbildningen är nystartad och har blivit möjlig tack vare ett tvåårigt projekt som bland andra kommunen och leaderområdet Tornedalen 2020 står bakom. Målet är att några elever ska fatta tycke för skogen och redan i vår vara redo för att arbeta i den.
– De som är intresserade kan få utbildning. Vi hoppas att mellan tre och fem stycken kan ta röjsågskort till våren, säger projektledaren Anna Andersson.
Skogsnäringen har genomgått en förändring, men Andersson är säker på att det fortfarande finns arbetstillfällen. Men det gäller att få bolagen att använda lokal arbetskraft i stället för utländsk, som ofta är billigare.
– Vi vill hitta en samverkansmodell för de enklare jobben.
De allra flesta kursdeltagarna kommer aldrig arbeta i skogen. Men Anna Andersson tycker att de kan få ut mycket av utbildningen ändå, eftersom skogen är en stor och viktig del av livet i Norrbotten.
– Skogen är inte bara jobb, det är rekreation.
På lektionen NSD besöker pratar skogs- och utbildningsansvariga Hanna Öhman om skogsbrukets tekniska utveckling och om de produkter som tillverkas av trä. Hon berättar hur arbetet har blivit mindre fysiskt tungt och visar både gammaldags och moderna verktyg.
– Vi kommer köra ungefär samma upplägg. Vi går igenom ganska enkelt vad som finns i skogen. Och så har vi varit ute i skogen och naturen, säger Hanna Öhman.
Hur mycket kunskap kommer eleverna ha efter den här kursen?
– Tanken är att de ska ha en bra inblick i skogsindustrin i och med att det är en så viktig näring för Sverige. Men vi börjar lite lätt.
Mohammed Ibrahim, som är en av eleverna, tycker att ämnet är intressant.
– Jag vill veta vad man kan göra med träden, säger han.
Men något arbete i skogen vill han inte ha. Mohammed Ibrahim är utbildad elektriker och vill ta upp sin profession i Sverige när han har klarat SFI.
Hans klasskamrat Haille Tesifri kan däremot tänka sig ett skogsjobb.
– Jag vill jobba i skogen. Skogen är mycket bra, säger han.
Han är imponerad av den kunskap om skogen som finns i Sverige. I Eritrea, där han är född, tycker han att folk vet försvinnande lite om den lokala floran.
– I Eritrea förstår ingen skogen. Ingen vet vad de höga träden heter, säger Haille Tesifri.
– Här förstår alla. Sverige har en mycket bra skola.