Styrman inte kvar vid rodret
Ekfors kraft tvångsförvaltas från och med i dag.- Det känns som en utmaning, säger tvångsförvaltaren Johan Gullesjö.
Mikael Styrman styr inte längre Ekfors kraft. Från och med i dag är bolaget satt under tvångsförvaltning. foto: pär bäckström
Foto: Pär Bäckström
- Nu har vi förhoppningsvis en part vi kan kommunicera med, säger Patrik Oja, kommunchef i Haparanda.
Tvångsfövaltaren, advokaten Johan Gullesjö från advokatbolaget Gullesjö och Jonasson, inleder arbetet omedelbart. Han ska nu överta driften av bolaget.
- Jag kommer nu att åka upp och under helgen samla in information och prata med så mycket folk som möjligt i Haparanda, Övertorneå och Pajala för att få en uppfattning om anläggningen, säger han.
Har du pratat med Mikael Styrman?
- Jag söker honom men har inte pratat med honom än. Uppdraget känns som en utmaning. Jag är inte så insatt och smittad av intrigerna runt omkring och jag tror det är en klar fördel.
Vid tidigare försök att tvångsförvalta Ekfors kraft har bolagets verkställande direktör Mikael Styrman satt sig till motvärns. Nu har lagen ändrats och tillåter fler tvångsåtgärder som exempelvis att höra berörda under ed.
- Den kanske största nyheten är att staten nu garanterar tvångsförvaltaren betalt, så var det inte tidigare, säger Gullesjö.
När kopplas elströmmen på
i norra Haparanda?
- Vad jag har förstått är Haparanda kommun väldigt intresserade av att det sker snabbt. Om de vill ska vi kunna träffa en överenskommelse så fort som möjligt.
Patrik Oja sökte redan under gårdagen kontakt.
- Vi agerar direkt. Jag hoppas och tror att han får framgång i förvaltningen, säger Patrik Oja.
Beslutet gäller omedelbart, men det är tillfälligt i väntan på att förvaltningsrätten fattar sitt slutgiltigtliga beslut.
"Vi fick som vi ville"
Hanna Abrahamsson biträdande chefsjurist på Energimarknadsinspektionen (EI) är nöjd.
- Bra. Vi fick som vi ville, det är ett korrekt beslut. Nu beror arbetsordningen på hur Ekfors kraft agerar och det vet vi inte alls i nuläget, säger hon.
Det som prioriteras, enligt EI, är att koppla in anläggningar på nätet och att lämna in redovisningar.
- Förvaltningsrättens beslut är ett viktigt led i vårt arbete med att säkerställa att Ekfors kraft följer lagen. Vi ser nu fram mot att förvaltningsrätten tar slutlig ställning i frågan, säger chefsjurist Göran Morén.
Ekfors kraft och Stor stark är bolagen som nu försätts under tvångsförvaltning. Ekfors mark och linjebyggnad och Rottneby bruk fortsätter däremot Hans Andersson, konkursförvaltare att avveckla.
Tvångsförvaltning kan ske i maximalt fem år.
Om det inte går att tvångsförvalta, vad händer då?
- Då ska vi absolut överväga att begära en tvångsinlösen. Men just nu arbetar vi efter beslutet om tvångsförvaltning, säger Hanna Abrahamsson.
Mikael Styrman har inte gått att nå för en kommentar och befinner sig enligt vad NSD erfar utomlands.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!