När Christian var tonåring deltog han vid en fest. Föräldrarna hade kontakt med honom via telefon under kvällen och allt tycktes under kontroll. Senare ringde telefonen, det var nattvandrarna som bad Christians pappa komma till festen.
Ambulans hämtade Christian och Christian svävade mellan liv och död.
Christian överlevde och pappa Janne Lundholm är numer föreläsare och nattvandrare, nu har han besökt Övertorneå och han konstaterar att händelsen med Christian på inget sätt är ovanlig.
– Jag är glad att han lever och jag är glad om jag kan hjälpa ungdomar, jag borde börjat nattvandra lång tidigare än jag gjorde, säger Janne Lundholm.
Han konstaterar att föräldrar till små barn finns med överallt, på fotbollsplanen i regn, ishallen i gryningen och föräldrar hämtar och skjutsar överallt.
– Vi finns där kontinuerligt, plötsligt är de tonåringar och när de är 13 år öppnar vi många gånger korsdrag hemma och säger pröva dina vingar och ungdomarna själva tycker att de är vuxna.
Istället uppmanar Janne Lundholm till nyfikenhet, fortsatt engagemang, ifrågasättande, nattvandring, ansvarstagande och kommunikation med ungdomarna.
– Ungdomar ägnar 15 till 20 minuter per dag åt samtal med sina föräldrar, säger Janne Lundholm.
Samtidigt visar organisationen Mentors undersökning år 2014 att 50 procent av ungdomar 13 till 17 år vill ha mer kontakt med sina föräldrar och att en av tre ungdomar känner sig ensam och att vuxna inte har tid, utan istället är trötta och stressade.
– Vi kan inte låta jobb och karriär gå före dem som betyder allra mest för oss, vi måste se över våra prioriteringar. Vi hamnar så lätt i Alfonssyndromet ”ska bara”, vi får inte avvisa våra barn när de kommer och vill prata.
Han uppmanar till nattvandring och ansvarstagande för alla unga.
– Säg till din ungdom att ”i kväll ska jag nattvandra” och räkna med tonårsreaktionen, bli inte förbannad utan le när de säger att då kan inte de gå ut och svara ”bra, då vet jag att du är hemma, jag ska nattvandra”.
Janne Lundholm konstaterar att ungdomen kanske protesterar en handfull gånger, sedan är det vardag att föräldern nattvandrar.
– Vi har inget ungdomsproblem, vi har ett vuxenproblem. Ungdomar är en resurs vi ska förvalta och ta hand om, vi ska våga vara vuxna och sätta gränser. Barnen är det dyrbaraste vi har och de går aldrig att få igen om någonting händer, säger Janne Lundholm.
Ungdomar, föräldrar, Vi på byn, polis och andra intresserade fick lyssna till föreläsningen som Janne Lundholm höll i Övertorneå, inte minst som en påminnelse inför Valborgshelgen då många ungdomar dricker alkohol för första gången.