Turbinbråk blir rättsfråga

Bo Nordebo anlitar nu advokat och vänder sig till domstol i fallet Taipale. Detta då han anser att det finns alltför många frågetecken i fallet.

VÄNDER SIG TILL DOMSTOL. Turerna kring Taipale har blivit många. Nu vänder sig Bo Nordebo till domstol.

VÄNDER SIG TILL DOMSTOL. Turerna kring Taipale har blivit många. Nu vänder sig Bo Nordebo till domstol.

Foto: Linda Danhall

ÖVERTORNEÅ2014-10-17 09:00

Projektet för småskalig miljövänlig vattenkraft flyttades från Taipale till Rickleån i Skellefteå.

– Det skedde i lönndom, vi visste ingenting, säger Bo Nordebo, elingenjör och en av ägarna Nordebo till vattenkraftverket.

Upphandlingen av en turbin till Taipale avbröts, med motiveringen att projektet lagts ned. En turbin från Kössler monterades in vid Rickleån, utan att en ny upphandling gjordes.

Bo Nordebo anser att familjen Nordebos turbin uppfyllde alla skallkrav i anbudsförfrågan, medan inte Kösslers turbin inte gjorde det. Bo Nordebo anser också att projektledningen begått avtalsbrott.

Bo Nordebo har överklagat upphandlingen, men då han fick handlingarna först när tidsfristen för överklagan gått ut nekade domstolen prövningstillstånd. Bo Nordebo menar att överklagningstiden ska räknas från det att han fått tillgång till handlingarna.

– Det var ju omöjligt för mig att överklaga innan jag fick handlingarna.

Turerna omkring projektet har blivit många och Bo Nordebo som trodde mycket på utvecklingsprojektet är besviken.

– Vi har blivit totalt blåsta, allt var riggat från början. Man kan undra om det inte föreligger korruption i detta projekt.

I Taipale vandrar fisken en naturlig väg förbi kraftverket.

– Rickleåns turbin kräver en damm som hindrar den naturliga fiskvandringen och en trappa måste byggas.

Han anser att den turbin som projektledningen valt att använda är betydligt mindre miljövänlig än Assarturbinen som skapats av Bo Nordebos far Assar Nordebo.

Bo Nordebo har fått rådet att ge upp kampen för sin rättvisa och istället tänka på sin hälsa.

– Jag kan inte göra det. Jag måste löpa linan ut. Jag måste försöka få det här att bli rätt. Hur kan det här projektet påstås vara miljövänligt, när ska projektledningen sluta ljuga och hålla sig till sanningen? Ett universitet måste hålla sig till sanningen för att inte förlora i trovärdighet, säger Bo Nordebo.

Diskussioner har förts med Luleå tekniska universitet om att göra upp i godo. Men förhandlingarna har inte lett till någon överenskommelse.

Nu anlitar Bo Nordeno advokat och vänder sig till domstol.

Projektledare Kjell Isaksson meddelar att han inte vill uttala sig och professor Staffan Lundström har inte gått att nå för en kommentar.

Bakgrund:

Bo Nordebo och fadern Assar Nordebo äger ett vattenkraftverk i Taipale. Där har familjen under många år utvecklat vattenkraften för miljön, fiskens och effektens skull. Assar Nordebos Assarturbin är en miljövänlig turbin som driver vattenkraftverket i Taipale.

När Luleå tekniska universitet sökte samarbetspartners till ett projekt för att utveckla miljövänlig småskalig vattenkraft så aviserade Nordebo tillsammans med Övertorneå kommun sitt intresse.

Samarbete mellan universitetet, Nordebos och Övertorneå kommun inleddes.

När Nordebos upptäckte att planen var att använda en turbin som enligt Nordebos bedömningar är mindre miljövänlig än deras egen lämnade de in ett eget anbud på turbin.

Efter diskussioner bestämde projektledningen att flytta projektet från Taipale till Rickleån. Beslutet fattades utan Nordebos vetskap.

Nordebo menar att hela projektet är riggat och att så väl han som Övertorneå kommun blivit lurade av projektledningen.

KÄLLA: Nordebo och LTU

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om