TORNEDALEN
Under tre år har projektet Ung i Tornedalen pågått i Pajala, Övertorneå och Haparanda. Under åren har projektet samlat in kunskap om ungdomar, deras delaktighet i samhället och om deras drömmar. I torsdags hölls avslutande konferens och work shops.
– Arbetet med ungdomars delaktighet är av yttersta viktig i Tornedalen, säger projektledare Anna Tuomas.
Elina Johansson uppmanar alla att tänka på vilka idéer som förmedlas och att vara stolt över att vara Tornedaling. Hon berättar om när hon arbetade på Ica som 19-åring och möttes av frågan varför hon inte gav sig av någon annanstans och hon berättr om sin mormor som för 80 år sedan liksom alla andra ungdomar erbjöds biljett till Stockholm för att skapa sig ett liv.
– Inte konstigt att vi har de problem vi har när alla uppmanades att flytta härifrån, säger Elina Johansson.
John Kostet arbetar med regional utveckling vid NLL han anser att trots långa avstånd i länet att människor ändå är nära varandra.
– Det finns en otrolig potential att samarbeta och det är så nära att knacka på hos grannen här, en prestigelös region.
Anna Tuomas säger att hon fick kämpa för att få med Elina Johansson i Tillväxtrådet.
– Det var inte lätt, hon ansågs för ung.
Forskare Lotta Svensson forskar om ungdomar, hon konstaterar att ungdomar på landsbygden inte känner sig delaktiga och att mentaliteten ofta är "här får du inte vara med om du inte flyttar härifrån", men hon säger att det finns sätt att ändra inställningen på. I Söderhamn har aktiva insatser för ungdomar lett till en ökning från 3 procent år 2003 till 26 procent år 2009 med ungdomar som säger sig vilja stanna kvar i kommunen.
– Vi måste vara stolta, det ska inte vara så att åker du härifrån är du någon, stannar du kvar är du bara kvar. Det handlar inte om var man bor, utan om vem man är, säger Elina Johansson.