I slutet av april gick Övertorneå kommun ut med en anbudsförfrågan gällande konsultavtal inom bygg- och projektledning samt byggadministration. Sammanlagt fem företag lämnade anbud.
Upphandlingen gick till Hifab AB i Luleå. Ett företag där Övertorneåkommuns tekniske chef, Ingemar Harila, har varit anställd. Hans motivering till anbudsgivarna var att Hifabs anbud var det mest ekonomiskt fördelaktiga.
Men det håller inte Kurt Juntti med om. Han lämnade genom sitt företag Junttis fastigheter AB ett anbud som förkastades tillsammans med ett annat.
"Vår uppfattning är att samtliga fem anbud kunde utvärderas", skrev Kurt Juntti som svar till förvaltningsrätten efter att kommunen bestridit yrkandet.
- Det finns inga sakskäl att förkasta vårt anbud, säger han.
Brister i förfrågan
Motiveringen till att anbudet förkastades var att det inte var i enlighet med förfrågningsunderlaget. Ett underlag som Ingemar Harila har upprättat och där det saknas information om vilka typer av projekt konsulttjänsterna gäller, om de gäller mark eller fastighet med mera. Omfattningen på tjänsterna saknas också. Men den behövs inte eftersom det är ett ramavtal.
Kurt Juntti kritiserar ändå underlaget och ifrågasätter hur företagen ska kunna beräkna priser korrekt när så mycket information saknas.
- Allting är oproffsigt. Det hör inte hemma i byggsektorn. Där vet alla spelreglerna och vad beställaren förväntar sig.
Ingemar Harilas motivering till Junttis avslag var också att han hade begärt reseersättning, fast inte i detaljplanelagt område i centralorten.
Resersättning ska ingå i priset, menar Harila, som också uppgav som orsak att han hade kravet att uppdraget vid varje tillfälle skulle vara minst två timmar.
Påpekar feltolkningar
I Junttis anbud står det att "uppdragen ska samordnas så att insatstiden om möjligt blir sammanhängande". Inget krav, utan en önskan. För att det, enligt Juntti, blir mer kostnadseffektivt.
"Brukligt inom konsultbranschen är att tidsåtgången debiteras varje påbörjad timme. Om man inte styr detta är risken att nyttjade timmar växer okontrollerat", står det i Junttis svar till förvaltningsrätten.
Ingemar Harila vill inte ge några kommentarer till Junttis kritik.
Lämnade rummet
Kurt Juntti har tidigare arbetat som teknisk chef och han sitter sin tredje period i kommunstyrelsen. När upphandlingarna skulle utredas och beslutas valde han att lämna rummet på grund av jäv.
För att veta vilka projekt som anbuden kan gälla har han studerat kommunens investeringsbudgetoch plan för 2010-2012.
Det sammanlagda konsulttjänstarvodet för åren skulle, enligt hans beräkningar, landa på maximalt 330 000 kronor.
Kurt Juntti menar att omfattningen är så liten och att tjänsterna hör till tekniska avdelningens ordinarie uppgifter.
Ingemar Harila säger att orsaken till att man lägger uppdrag på konsulter är att de är koncentrerade till sommartid och att det blir mer effektivt än att anställa personal.
- Ser man bakåt i tiden så har vi dragit ned på användandet av konsulter med ungefär en halv miljon.
På frågan till Ingemar Harila om hans anställning hos Hifab AB kan ha påverkat beslutet att uppdraget gick till det företaget svarar han:
- Inte på något sätt.
Upphandling får kritik
Ytterligare en offentlig upphandling i Övertorneå kommun har gått till domstol.- Ur rättssäkerhetssynpunkt måste jag opponera mig. Rättssäkerheten kräver att alla behandlas likvärdigt och rättvist, säger Kurt Juntti som begärt överprövning.
Kurt Juntti har inga större förhoppningar om att upphandlingen kommer att göras om.FOTO: Kirsi Poikela
Foto: Kirsi Poikela
? I september 2009 såldes skolan i Hietaniemi, fast inte till högstbjudande. Beslutet är överklagat till förvaltningsrätten.
? Förvaltningsrätten beslutade i maj, efter att två företag begärt överprövning, att upphandlingar skulle göras om angående lastbils- och mattransporter samt bemanning.
? Sim- och sporthallsaffären i Svanstein överprövades. JO riktade allvarlig kritik mot kommunstyrelsen.
Fotnot: Ramavtalet gäller för perioden 2010-06-15 till 2011-12-31 med möjlighet till ett års förlängning.