Den första december ska utredningen som nu inleds om vattentäktsområdet i Övertorneå vara klar. Allt initierades av Johan Kummu (S) som reagerat på att kommunen är en Eko-kommun men att boende i Turuvaara inte tillåts borra bergvärme, då området är ett vattentäktsområde. Därför vill han att vattentäktsområdena ska ses över. Kommunfullmäktige går på samma linje och har nu beslutat om att ”skyndsamt påbörja en utredning".
Målet är att utreda om vattentäkten som nu används är lämplig för framtiden och att presentera alternativ.
Kommunens utredare Thomas Norberg har begärt yttranden från Miljö- och byggnadsnämnden och från Tekniska enheten och det råder delade meningar i frågan.
Miljö- och byggnadsnämnden välkomnar en utredning. De anser att vattentäkten redan i dag utsätts för en rad risker ”bland annat läckande avloppsledningar, närhet till väg 99 och dess transporter av exempelvis bränslen. Samt att centralortens gamla soptipp finns inom området”, står det i yttrandet. Nämnden välkomnar en utredning för att hitta en annan vattentäkt, vilket de konstaterar att skulle ge boende i Turovaara möjlighet att borra efter bergvärme om de så önskar. Nu nekas boende i Turovaara bergvärme, men får godkänt för jordvärme, detta då bergvärme kan äventyra dricksvattnets kvalité enligt bedömning av både Miljö- och byggnadsnämnden och Tekniska enheten.
Tekniska enheten anser däremot att en ny vattentäkt skulle innebära för höga kostnader. De räknar med omkring 5 miljoner kronor för att byta vattentäkten till baksidan av Isovaara, som nämnts som ett alternativ.
Thomas Norberg och kommunledningsförvaltningen anser att det är ”viktigt att fastslå huruvida nuvarande vattentäkt i Turovaara är belägen i ett område med hög riskexponering för föroreningar eller ej”. Därför vill Thomas Norberg se en noggrann undersökning som sedan ska vara grund för politikerna att besluta om Övertorneå ska få en ny vattentäkt och ett nytt vattenskyddsområde.
Thomas Norberg konstaterar att Johan Kummus förslag på en översyn kan leda till uppfyllelse av Vision 11 000, där aktivt energismart arbete ska utföras för att minska klimatpåverkan och att medborgarnyttan ska beaktas.
Nu har kommunfullmäktige beslutat om en utredning, den ska presenteras senast den första december i år.
– Det är på tiden. Tänk om det hade hänt något med vårat vatten exempelvis att avloppsvatten hade kommit in i vår vattentäcktsområde och vi inte har något reservområde att ta vatten ifrån, säger Johan Kummu.