För en tid sedan inkom en anmälan till socialförvaltningen i Övertorneå kommun från anhöriga. De uppgav att natten de vakade över en anhörig som låg inför döden visade det sig att personalen på äldreboendet låg och sov. Det dementeras bestämt av personalen. En utredning inleddes omedelbart och två från nattpersonalen stängdes av från arbetet med bibehållen lön.
Utredningen är klar och beslutet är att utredningen läggs ned och inga arbetsrättsliga följder är att vänta för personalen.
Däremot rekommenderar utredningen en rad åtgärder för att säkra kvalitén på äldreboendena.
Det var den 7 mars som anhöriga uppger att de påträffade nattpersonal sovande. De uppger också att de inte fått besök av personalen i rummet, vilket de är kritiska till. Enligt personalen har de besökt rummet åtminstone en handfull gånger.
Anmälningen ledde till avstängning ”eftersom arbetsgivaren utifrån klagomålet ser mycket allvarligt på det inträffade” står det i utredningen. Utredarna har under utredningstiden begärt in skriftliga och muntliga redogörelser och de har hållit samtal med anhöriga och enhetschefer ” utredningen visar att nattpersonalen och de anhörigas upplevelser av händelserna skiljer sig åt” och utredarna slår fast ”utifrån att parternas beskrivningar varken går att styrka eller avfärda, så är det enligt utredarna inte möjligt att göra en objektiv bedömning av händelserna under natten”.
Utredarna föreslår att rutinerna för nattarbete, pauser, bemötande av boende och anhöriga och måltidsuppehåll ses över, att möjligheten för arbetsledning att besöka boendet nattetid möjliggörs och den berörda nattpersonalen föreslås inte få arbeta tillsammans framöver.
– De saker som utredarna förslår att man förändrar, är saker som verksamheten måste ta ställning till och genomföra, säger Ulf Zakariasson (Öfa), socialnämndens ordförande.
Personalen som vill vara anonym anser att utredningen är illa skött ”vi anser att arbetsgivaren inte på något sätt har försökt skydda oss och inte heller ge något stöd under pågående utredning”. De uppger att de kallades till socialchefen med 1,5 timmes varsel och att ingen av dem då visste vad saken gällde och därmed inte heller hade möjlighet att kontakta fackförbunden. De anser också att det tog för lång tid innan de uppmanades att skriva ned händelsen. Nu är kommunens utredning klar och ord står mot ord.
”Vi är friade från anklagelserna och avstängningen upphävd. Inga medicinska fel eller andra brister i omvårdnad har kunnat bevisas och varken Lex Sarah eller Lex Maria anmälan är aktuell”, uppger personalen.
Personalen beskriver utredningstiden som fruktansvärd ”vi har upplevt detta som om vi utpekats som mördare eller vållande till dödsfallet” och de kräver en offentlig ursäkt från arbetsgivaren.
– Eftersom ord står mot ord så är det ju som utredarna skriver svårt att säga vem som har rätt, säger Ulf Zakariasson.
Personalen beklagar den avlidnes anhörigas sorg och tackar de som stöttat personalen under utredningstiden.
Dagen efter den anmälda händelsen avled den äldre.