"Vi är grundlurade"

- De bara snackar och vi har blivit grundlurade, säger Ingemar Keisu, kassör i föreningen.

"Vi i Övertorneå hockey är oerhört besviken på Övertorneå kommun", säger Ingemar Keisu, kassör i Övertorneå hockey. FOTO: Linda Danhall

"Vi i Övertorneå hockey är oerhört besviken på Övertorneå kommun", säger Ingemar Keisu, kassör i Övertorneå hockey. FOTO: Linda Danhall

Foto: Linda Danhall

ÖVERTORNEÅ2010-01-21 06:00
Övertorneå hockey är besviket på Övertorneå kommun.
Ishallen i Övertorneå har tillgång till en vaktmästare på halvtid under årets vinterhalvår. Men det täcker inte alls det egentliga behovet anser Övertorneå hockey. Därför beslutades att föreningens kanslist skulle bli vaktmästare på halvtid.
Våren 2009 diskuterade föreningen med kultur- och fritidsnämnden om ekonomiskt stöd.
- Vi betalar 108 000 kronor per år för vaktmästartjänsten, för oss är det en stor summa pengar. Men det är viktigt att ha tillgång till vaktmästare, säger Ingemar Keisu.
I juli månad varje år anordnar Övertorneå hockey en sommarhockeyskola. Till den kommer familjer från hela Sverige och även från Finland.
- Hotellet får hyra ut boende och affärerna får fler kunder, hela Övertorneå tjänar på hockeyskolan.
En överenskommelse  fattades enligt föreningen med kultur- och fritidsnämnden.
- De står för isen under hockeyskolan och vi står för vaktmästaren.
Ingen deal
Men i oktober kom räkningen.
- 23 000 kronor för is i tio dagar. Jag tog kontakt med nämnden och blev lovad att de skulle titta på det.
Men så kom en påminnelse.
- Då blev vi lovade av kultur- och fritidsnämndens ordförande, Henrik Luttu, att frågan skulle tas upp på nämndens möte i januari.
Men ärendet behandlades inte på mötet.
- Vi har blivit grundlurade och förtroendet för kommunen är nu helt förbrukat, då de inte står vid sitt ord. Inte kan vi sponsra och agera socialbidrag till kommunen med en halvtidstjänst under sådana förhållanden. Om kommunen har så dåligt med pengar, borde de meddela oss och inte göra på det här viset.
Henrik Luttu säger att det aldrig funnits någon överenskommelse.
- Det enda avtal vi arbetar efter är fattat 2009 och där står att kommunen står för fastigheten och föreningen står för personalen. Vad föreningen gör med sin egen personal kan inte vi lägga oss i.
Var ni inte överens om att betala isen?
- Nej. Jag har funderat på varför föreningen trott det. Hade vi obegränsat med pengar kunde vi bidra till obegränsat med aktiviteter.
Utöver att vara ordförande i kultur- och fritidsnämnden och ha makten över bidrag till föreningar är Luttu också ungdomsansvarig i Övertorneå SK.
Konflikt?
- Nej.
Ingemar Keisu är oroad över framtiden.
- Vi har fostrat många duktiga hockeyspelare som Omark, Harju och flera i Asplöven. Då kan kommunen ta åt sig äran, men nu ställer de inte upp. Vi har 100 ungdomar som spelar om en tar fel bana kostar det mer för kommunen än hela Isladan.
Om inte frågan löses säger Keisu att halvtidstjänsten som vaktmästare dras in.
- Att föräldrarna som redan arbetar nog mycket åt föreningen ska arbeta ännu mer är inte aktuellt. Tvingas vi dra in vaktmästaren då hotas verksamheten.
Övertorneå hockey kräver nu att kultur- och fritidsnämnden går in och bekostar halva lönen för vaktmästaren och utlovar årlig is till den 10 september.
BAKGRUND

Stiftelsen Isladan har länge skött ishallen i Övertorneå.
Stiftelsen hade två anställda som bekostades av kommunen.
µ År 2008 fattades beslut att avveckla stiftelsen.
Två anställda blev med det en anställd.
µ Övertorneå hockeys kanslist fick då av föreningen utökad tjänst med 50 procent vaktmästeri.
µ Men föreningen är inte nöjd med kommunens hantering av föreningen.

Källa:
Ingemar Keisu, kassör
i Övertorneå hockey.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om