"Vi fick jätteont sista dagen"

Tänk att vandra mil efter mil och dag ut och dag in i dina egna tankar. Den inre resan har nyligen Birgitta Jysky och Birgit Hietala gjort som pilgrimer.

EN GÅNG TILL. Ingen av dem räds att snöra på sig vandringskängorna och ge sig iväg på ännu en pilgrimsvandring.

EN GÅNG TILL. Ingen av dem räds att snöra på sig vandringskängorna och ge sig iväg på ännu en pilgrimsvandring.

Foto: Linda Danhall

ÖVERTORNEÅ2014-12-02 20:17

Båda har länge funderat på att genomföra en pilgrimsvandring, men ingen av dem visste om den andras tankar, inte före Birgitta Jysky plötsligt en dag förde ämnet på tal.

– Det har funnits i tankarna länge och jag har läst mycket, det visade sig att också Birgit har gjort det. Nu när jag fyllt jämt, 50, förutsatte jag mig att göra resor i år och på den vägen blev det, säger Birgitta Jysky.

Så vännerna från Övertorneå bestämde sig för att genomföra sin livs resa, en pilgrimsvandring. Nu har de tillsammans vandrat mellan Saria och Santiago de Compostela i Spanien.

– Vi tränade mycket inför resan och cyklade cykelwasan på 95 kilometer, så vi hade hela tiden mål framför oss, säger Birgit Hietala.

Men första dagen som pilgrim blev ändå ingen pilgrimsvandring.

– Vi satte iväg som tok, en riktig sportvandring. Vi förstod inte hur kuperat det verkligen var och bitvis var det asfalterat, vi belastade oss för hårt och det fick vi känna av de sista dagarna. Jag hade lyckats glömma bort mitt onda knä och fick jätteont sista dagen, blåsor fick vi också, men det hade vi räknat med. Som pilgrim är det inte målet, utan färden som är det viktiga, säger Birgitta Jysky.

Andra dagen lade sig lugnet som symboliserar pilgrimer världen över. I fem dagar vandrade de omkring tre mil varje dag.

– Det var fantastiskt när fötterna jobbade och att själv gå i meditation och tystnad, det gav verkligen en bättre självkännedom och vi har kommit varandra så nära också, säger Birgit Hietala.

Varje dag skrev duon dagbok och vandringarna tillägnade de så väl till naturupplevelsen, kamratskap och till pilgrimmarnas nycklar med reflekterande ämnen.

– Förr gjorde man pilgrimsvandringar av religiösa skäl, nu är det lika många som gör det för att hitta sig själv och för att varva ned, komma ned i tempo, säger Birgitta Jysky.

På vandringen mötte de människor från världens alla håll.

– Det var helt fantastiskt och alla hade ett leende och tid för att prata med varandra. "Buenos caminos" säger alla, det betyder trevlig vandring. Vi borde lära oss av detta och prata mer med människor vi möter.

Vandringen gick genom majsfält, eucalyptusskogar, lantbruksområden och bostadsområden.

– Sista dagen fick vi vara med på pilgrimsmässan och det var en speciell upplevelse att ta emot nattvarden. Vi fick också våra pilgrimskort, det känns speciellt, säger Birgitta Jysky.

Båda tror att de kommer att göra fler pilgrimsvandringar.

– Det är helt fantastiskt. Men då kanske jag skulle göra kortare vandringar per dag, säger Birgit Hietala och Birgitta Jysky instämmer med ett skratt.

FAKTA/Pilgrimsnycklar

Det finns pilgrimsnycklar, teman, som pilgrimer på pilgrimsvandring kan ägna sina tankar speciellt åt. Varje dag kan ha ett eget tema. Dessa punkter tänkte pilgrimerna från Tornedalen extra på och resonerade tillsammans om:

Andlighet, bekymmerslöshet, enkelhet, delande, tystnad, frihet, långsamhet.

KÄLLA: Birgitta Jysky och Birgit Hietala

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om