Yngre kvinnor allt sjukare på jobbet

På ett år har sjukskrivningarna för kvinnor 29 år och yngre fördubblats. Nu hoppas Övertorneå kommun att den nya rehabiliteringspolicyn ska vända trenden.

SJUKFRÅNVARON ÖKAR. Allt fler kommunanställda i Övertorneå är sjuka. Här kan du se senaste mätningen.

SJUKFRÅNVARON ÖKAR. Allt fler kommunanställda i Övertorneå är sjuka. Här kan du se senaste mätningen.

Foto: Linda Danhall

ÖVERTORNEÅ2014-12-08 20:01

Den totala sjukfrånvaron i Övertorneå var vid halvåret uppe i 6,82 procent, att jämföra med förra årets 5,94 procent. Långtidssjukfrånvaron, där personen är sjukskriven mer än 60 dagar, ökar från 35,01 procent förra året till 47,95 procent i år. För männen är det ålderskategorin 50 år och äldre som ökar mest med tre procentenheter och är uppe i 8,88 procent.

– Det går inte åt rätt håll och det är oroväckande, vi måste jobba på. Att ge anställda större möjlighet att påverka sin arbetssituation och arbetstid kan vara ett sätt i rätt riktning, säger Tomas Mörtberg (C), ett av två tillträdande kommunalråd.

Den mest markanta ökningen syns bland unga kvinnor upp till 29 år. Där har på ett år sjukskrivningarna ökat med 126 procent, från förra årets 3,22 procent till senaste offentliggjorda mätningen i år 7,3 procent.

– Det är inte kul, förklaringen är att vi har få anställda som är under 29 år och en långtidssjukskrivning inom ålderskategorin kan exempelvis slå väldigt hårt på statistiken. Jag kollade upp siffrorna och just nu är sjukskrivningen 6,85 procent och förra året i november var den 5,32 procent.

För Övertorneå kommun var andra kvartalets sjuklönekostnad 882 000 kronor.

– Kommunen betalar de första två veckorna sjuklön och vi tar in vikarier, det blir en ökad kostnad. Minskar vi sjukskrivningarna får vi mer pengar till verksamheterna, konstaterar Tomas Mörtberg.

Nu har kommunen tagit fram en ny rehabliteringspolicy i den står det att målet är "att samtliga anställda vid Övertorneå kommun ska må bra och trivas på sin arbetsplats". I policyn betonas vikten av tidiga insatser och att så väl chef som medarbetare bär ansvar att meddela ohälsa och att fokus ska läggas på att stärka friskfaktorer och att förebygga. Rehabiliteringen ska omfatta en helhetssyn, med psykologiska, sociala och yrkesrelaterade aspekter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om