Yttrandefriheten får stöd från JO

Reaktionerna på S-förslaget i Övertorneå om en veckas munkavle på oppositionen är starka.
Lagen om yttrandefrihet och meddelarfrihet är stark.
- Det går inte att begränsa människor på det sättet, säger Agneta Lindgren, byrådirektör hos JO.

"Eftersom vi har meddelarfrihet, skulle en sådan regel ändå inte fungera", säger advokat Jonny Johansson.FOTO: Linda Danhall

"Eftersom vi har meddelarfrihet, skulle en sådan regel ändå inte fungera", säger advokat Jonny Johansson.FOTO: Linda Danhall

Foto: Linda Danhall

ÖVERTORNEÅ2011-02-25 02:36

Styrande politiker i Övertorneå vill begränsa politiska uttalanden. Detta i en strävan att minimera felaktiga uttalanden, enligt kommunalrådet Roland Kemppainen. Helst vill de att endast ordföranden i nämnderna uttalar sig och efter att protokollen är justerade blir ordet fritt.

- Det går inte att begränsa meddelarfriheten och yttrandefriheten på det sättet, säger Agneta Lindgren, Justitieombudsmannens (JO) byrådirektör.

JO kontrollerar
Om Övertorneås politiska ledning bestämmer sig för att förverkliga sina tankar i praktiken rekommenderar hon att göra en JO-anmälan.

- Det tar ett par veckor att utreda, titta på anmälan och ta in kommunens synpunkter.

Det anses att politikernas uttalanden är felaktiga?
- Det går ändå inte att göra sådana begränsningar. Tycker man att någonting är fel får man kommentera eller tillrättalägga, säger Agneta Lindgren.

Vid Sveriges kommuner och landsting är förbundsjuristerna av samma åsikt.

Agneta Lindgren kan inte minnas något exakt likadant fall.

- Inte vad jag kan komma på. Men det finns exempel på tillfällen där yttrandefriheten har blivit kränkt och där vi har lämnat kritik.

Advokat Jonny Johansson reagerar över tankesättet att försöka styra utflödet av information.

- Det är inte förenligt med grundlagen. Det går inte att påtvinga någon tystnad. Var och en har rätt att fritt lämna information.

Han konstaterar att en domstol kan ge inblandade yppandeförbud. I vissa fall kan också sekretess gälla som tystnadsplikt. Men inte alltid.

Justitieombudsmannen har slagit fast följande:

"Visserligen kan det från allmän synpunkt tyckas naturligt att sekretessregler ska respekteras. Men i många fall föreligger en rätt för den som har tystnadsplikt att vid mediekontakter just diskutera även sådant som är sekretessbelagt. Det är en central och av lagstiftaren noga övervägd del av meddelarfriheten."*

"Det hör till kutymen"
- Vem som helst kan säga vad som helst. Meddelarfriheten gör att alla kan lämna uppgifter till media, dessutom anonymt, säger Johansson.

Att vissa politiker skulle få uttala sig direkt medan andra får vänta, vill kommunalrådet Roland Kemppainen inte kalla för munkavle.

- Det hör till kutymen, det normala, att en ordförande uttalar sig först, det vidhåller jag. Det är olyckligt att det går politik i den här frågan, men visst ska alla få uttala sig, säger han.


Fotnot
*: Citat från JO dnr: 1846-2009.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om