Övertorneås mysbelysning har blivit stulen

Övertorneå kommun skulle ljusa upp i höstmörkret – då var alla lampor borta. "Det är riktigt lågt", säger Tomas Rautila, park- och naturansvarig.

På grund av stölder lyser inte trädbelysningen i Övertorneå. Det är oklart om lamporna kommer att kunna ersättas i år, enligt Övertorneå kommun som meddelar att man har polisanmält händelserna.

På grund av stölder lyser inte trädbelysningen i Övertorneå. Det är oklart om lamporna kommer att kunna ersättas i år, enligt Övertorneå kommun som meddelar att man har polisanmält händelserna.

Foto: Övertorneå kommun

Övertorneå kommun2019-10-03 11:19

Ett par höstar har den nya trädbelysningen lyst upp skogen vid korsningen från centrala Övertorneå mot bostadsområdet Turovaara och vid södra och norra infarterna till tätorten. Men nu ser träden ut att få stå i mörkret igen.

– Det var en som ringde och frågade varför de inte lyste, så jag tänkte att kontakten inte var i och åkte dit för att tända. Men då var alla lamporna borta, säger Tomas Rautila, park- och naturansvarig på Övertorneå kommun.

Han tror att många Övertorneåbor blir besvikna.

– Det är som landmärken när man kommer in i samhället och har lyst upp i höstmörkret, säger Tomas Rautila.

Övertorneå kommun är säkra på att lamporna har blivit stulna. Det är oklart om man kommer ha råd att ersätta dem i år.

– Det är ju pengar det handlar om och de gick väl på en 85 000 kronor, men vi ska försöka att lösa det på något sätt. Tanken var att de skulle finnas här i flera år, men tydligen är de stöldbegärliga, säger Rautila, som är både arg och besviken.

– Det är riktigt lågt att man ska hålla på och stjäla sådana här grejer. Man blir irriterad, för vi försöker jobba så att det ska se bra ut och så är det vissa i samhället som gör sånt här.

De misstänkta stölderna har polisanmälts, men Tomas Rautila själv hyser inga större förhoppningar om att polisen ska kunna klara upp dem.

– Det är om någon kan ha märkt när det hände. Vi har själva hört av oss till företagarna för att fråga om någon kan ha sett något, säger han.

Karta: Övertorneå
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!