Först en idé - sedan 400 får

Det började med en idé och ett möte. Några veckor senare fanns 400 000 kronor på kontot.Nu har Kuivakangas en egen fårfarm.

Roland Juntti och farmens yngsta lamm. "En gullig en", konstaterar Juntti.FOTO: Linda Danhall

Roland Juntti och farmens yngsta lamm. "En gullig en", konstaterar Juntti.FOTO: Linda Danhall

Foto: Linda Danhall

ÖVRE KUIVAKANGAS2010-10-12 06:00
Det frasar när fårhjordens klövar klipprar fram över de nedfallna löven. I fårhagen som erbjuder panoramautsikt över en höstsprakande Torne älv trängs fåren omkring Roland Juntti.
Sveriges bästa utsikt
- Våra får har nog Sveriges bästa utsikt, säger han medan han klappar om sina ulliga vänner som hoppar runt, upp, på och över varandra i jakten på uppmärksamhet och en och annan fårgodis.
Intill hagen står en tältstol.
- När jag har jobbat färdigt brukar jag sitta och titta på fåren och utsikten medan jag röker min pipa. Det är väldigt rogivande, säger han.
Roland Juntti är en av tolv delägare i företaget Lammas i Övertorneå AB.
Vision om får
Det var prästen och eldsjälen Arne Hällefors som kläckte idén om får i Tornedalen.
- Vi höll möte i Folkets hus här i Kuivakangas och helt plötsligt var vi tolv intressenter som alla satsade mellan 10 000 och 50 000 kronor var. På några veckor hade vi fått i hop 400 000 kronor, säger Roland Juntti.
Mötet hölls i april och strax därefter anlände 100 Gotlandsfår. Under maj månad föddes ett 70-tal lamm och sedan kom ett erbjudande om ta över en fårbesättning från Överkalix. Antalet var 250 får och de tolv delägarna sade: jatack.
- Som mest har vi haft 410 djur. Nu har vi börjat slakta av. Sommaren har inneburit ett fruktansvärt arbete. Vi har byggt hagar varenda dag och utan Hushållningssällskapets hjälp hade vi aldrig klarat av det. Det är roligt, med det har inte varit lätt och det har inte varit problemfritt.
Han nickar mot ett svart får som plirar lite extra piggt.
- Nummer 101 har lurat oss hela sommaren. Hon rymmer jämt och drar igång de andra som följer efter henne. Boende i västra Kuivakangas har visat ett otroligt tålamod. En del har sagt att det känns som att bo i Norge när fårhjordar ofta blockerar vägen.
Retstickor och busfrön
Annat är det med nummer 62. Hon sköter sig utmärkt och är det får som gosar allra mest.
- Hon har nog varit flaskmatad som lamm.
När höstslakten är slut ska det vara 150 tackor kvar. Då räknar företaget med ungefär 400 får nästa höst.
- Lamningen har gått otroligt bra. Vi har klarat alla lamm utom två. Några har fått flaskmatas av frivilliga.
Nu övergår fårfarmarna från de påhittiga Gotlandsfåren till köttfår av rasen Textel dorset som är betydligt lugnare.
Än så länge har dock ingen anmält intresse för ullen.
- De har klippts en gång och ullen är jättefin.
Skapar arbetstillfällen
Tanken med företaget är också att skapa arbetstillfällen.
- Nu behövs två personer, gärna kvinnor till fårskötseln. Vår satsning har inneburit mycket för andra entreprenörer då vi gör enorma markarbeten, lejt bort bärgning av hö och förvandlat nära 600 kvadratmeter ladugård till fårstall. Det är en enorm lättnad att stalla in dem nu till vintern och jag är stolt över vårt arbete, säger Roland Juntti.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!