Det är härligt att åka till fjällen med familj och vänner. Det ska bära utför och man njuter av att bli ett med naturen. Många väljer skidsemester i Sverige och tar bilen till stugan eller hotellet. Det är praktiskt på flera sätt.

Resväskor och pjäxor stuvas in i bagaget och skidorna spänns fast på taket. På vägen slipper man tider att passa. Och så långt är allt bra. Men frågan är hur välplanerad packningen är. I glädjen över att få ge sig i väg är det lätt att tumma på säkerheten.

Carl Zeidlitz är trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen. Han säger att få olyckor orsakas av att vi har lastat farligt. Däremot kan konsekvenserna av ett tillbud bli värre.

Artikelbild

| Takboxarna har lastöglor eller remmar som ska användas så att skidor och annat inte ligger löst. Annars kan de bli livsfarliga projektiler vid en krock.

– Skadorna kan bli stora om man inte stuvat och surrat packningen ordentligt. En mobiltelefon som ligger på hatthyllan kan bli en dödsfälla. Om du krockar eller bromsar in häftigt kan den orsaka allvarliga skador eller till och med döda om den slår i någons huvud, säger han.

Förutom att grejorna ska lastas säkert behöver bilen och dess passagerare vara rustade för långresan - om man får motorhaveri, fastnar i bilkö eller kör fast i snön.

– Var ute i god tid, ta det lugnt på vägen och gör inga onödiga omkörningar. Anpassa hastigheten efter underlaget. Och ta gärna med något att äta om det blir en lång resa eller om ni blir stående någonstans. Då håller ni humöret uppe, säger Carl Zeidlitz. (TT)