Nu införs avgift för tobak: "Kostar mycket"

En nya avgift gör det svårt för små handlare att behålla tobaksförsäljningen. "Hur ska jag kunna betala en avgift på varor som inte ger mig någon marginal" frågar sig Maria Nilsson som driver Holmas lanthandel.

Från och med den 1 november gäller kommunal tillståndsplikt för försäljning av tobaksprodukter.

Från och med den 1 november gäller kommunal tillståndsplikt för försäljning av tobaksprodukter.

Foto: Isabell Höjman/TT

Pajala kommun2019-10-30 06:00

Från och med lördag börjar det nya tillståndskravet för att sälja tobaksprodukter. Alla butiker behöver numer söka tillstånd hos kommunen för att få sälja tobak och får för det betala en avgift. Det tillkommer dessutom en tillsynsavgift.

Priset för handlarna varierar i olika kommuner. Genomsnittsavgiften i Sverige är 7 600 kronor. Arjeplog och Kalix är dyrast i Norrbotten med 7 900 kronor. Billigast är Kiruna med 3 500 kronor.

I andra kommuner har man ännu inte beslutat vad det kommer att kosta. Maria Nilsson som driver Holmas lanthandel i Kangos berättar att processen i Pajala har varit kaotisk. Hon har ännu inte fått klara besked på vad det ska kosta för henne. Hon berättar att hon lämnade in tillståndsansökan i början av september, men att hon ännu inte har fått några klara besked – bara dagar innan nya tillståndskravet börjar gälla.

– Senaste beskedet från kommunen är att jag får sälja och att de bjuder på avgiften.

Det har kommit besked från småhandlare i landet som ska sluta sälja tobak på grund av beskedet. Maria Nilsson förklarar att avgiften är ett tufft slag.

– Det kostar mycket pengar att få tillståndet. Sedan ska det göras tillsyn som ska kosta flera tusen. Jag har inte de marginalerna på snusförsäljning.

Höjer du priset?

– Nej, det kan jag inte göra. Då handlar folk sitt snus någon annanstans. Är det något pris folk har koll på så är det för tobak, säger Maria Nilsson.

Norrbottens Media har sökt Pajala kommuns handläggare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!