NSD har tidigare berättat om att Pajala-Ylläs Airport, som flygplatsen döpts till, blir ett gränsövergångsställe, vilket gör att även plan från som kommer från flygplatser utanför EU kan landa i Pajala. Det beskedet fick kommunen när migrationsminister Tobias Billström (m) besökte Pajala i somras.
- Meningen var att detta skulle träda i kraft den 1 december, men vi har fått besked från Rikspolisstyrelsen att de varit i tidsnöd. De har inte fått alla papper i ordning på grund av en del personalförändringar och sådant, och därför blir det inte förrän den 1 februari 2009. Det är dock ingen dramatik i detta, säger Jan Tornberg.
Nu går kommunen vidare och ansöker om att flygplatsen ska bli en så kallad internationell gemenskapsflygplats (ICAP), vilket innebär att exempelvis bagage kan skickas från flygplatser i hela världen direkt till Pajala-Ylläs Airport.
- Det kan vara så att ifall man kommer från något land långt borta, exempelvis Thailand, så måste man checka ut bagaget på Arlanda för att checka in det på nytt om man ska flyga vidare till en flygplats som inte har ICAP-status, säger Jan Tornberg.