Varje by med lite självaktning hade en eller flera affärer, egen skola eftersom barnkullarna var många och stora och det fanns oftast ett fotbollslag att vara stolt över.
Så såg det ut också i Aareavaara som ligger knappt en mil norr om Kaunisvaara eller 35 kilometer från Pajala.
Mellan byarna breder blötmyren Tapiluvuoma ut sig och det är tack vare den och malmfyndigheterna i Sahavaara och Hannukainen på finska sidan som byborna börjat hoppas på en ljus framtid.
- Tidigare har vi också haft förhoppningar. De började borra här redan före min tid, säger Eeva-Liisa Kumpulas man Bengt som är 72 år.
Som mest har byn haft runt 150 invånare men är nu nere i cirka 80 fast boende. Men det finns många som har sommarstugor i byn.
- Trots allt har vi en ung befolkning med många barnfamiljer. Vi har elva barn under fem år här i byn och det är ovanligt. Dessutom har vi inget ledigt hus här, säger Eeva-Liisa Kumpula.
250 medlemmar
Byn är aktiv med hembygdsgården i centrum.- Vi har aktiviteter tre till fyra gånger i veckan med bland annat motionsdans, söndagskul för barnen, handarbetscirkel och bingo där hela behållningen spelas ut.
- Då kommer det även folk från Kaunisvaara och ända från Pajala. Visst har vi mycket aktiviteter men jag skulle önska att de yngre människorna engagerar sig mera. Men trots allt så har vi 250 medlemmar i byaföreningen, berättar Eeva-Liisa Kumpula.
Engagemang runt gruvan är det i alla fall. Det intygar både Eeva-Liisa och Bengt Kumpula.
- Senast var vi 19 personer i hembygdsgården som pratade om gruvan och alla var positiva. Har inte hört någon som är emot detta, säger Eeva-Liisa Kumpula.
De skulle även välkomna nya människor till byn som ligger mycket vackert längs Muonio älv.
Dessutom blir det bara cirka fem kilometer till den tänkta bron vid Huuki över till Finland.
- Det finns gott om mark här, både på berget därifrån man har en magnifik utsikt och här nere i byn. Nog finns det plats alltid, säger Bengt Kumpula.
luttrade bybor
Trots allt positivt som händer kring byn just nu så finns det ändå en viss reservation hos människorna.- Många har varit med om besvikelser tidigare, så det är ganska förståeligt, säger Eeva-Liisa och Bengt Kumpula.