Allt fler pålagor tar död på lanthandeln

PAJALA. Nya lagar och pålagor knäcker lanthandlarna - inte minst de som säljer drivmedel. Nu får de betala extra för transporten av bränsle.- Det är rena rama dödsstöten för oss lanthandlare som ligger långt ute i glesbygden, säger Åke Kuoppa, Kitkiöjärvi, nio mil norr om Pajala.

Åke Kuoppa, lanthandlare i Kitkiöjärv, är rädd för att nya lagar och pålagor knäcker lanthandlarna.FOTO: GÖRAN STRÖM Fotograf: Göran Ström

Åke Kuoppa, lanthandlare i Kitkiöjärv, är rädd för att nya lagar och pålagor knäcker lanthandlarna.FOTO: GÖRAN STRÖM Fotograf: Göran Ström

Foto:

Pajala2008-03-11 00:00
Enligt en ny lag som den förra regeringen beslutade om, så måste alla större försäljningsställen tillhandahålla minst en typ av förnyelsebart bränsle i sina pumpar.

Men inte nog med det.

Dyra pumpar...

Från den 1 mars 2009 måste även de allra minsta försäljningsställena, eller de som säljer mer än 1 000 kubikmeter drivmedel per år, ha minst en pump med förnyelsebart bränsle i sin anläggning. Det berör cirka 2 000 stationer i hela landet, framför allt på landsbygden där de små enheterna finns. Dit hör bland annat lanthandlarna, där vissa baserar en liten del av sina inkomster på just försäljning av drivmedel.

- Det slår undan hela verksamheten för butikerna också. Där folk tankar, där handlar de också, säger Åke Kuoppa, som menar att den övriga försäljningen påverkas markant om de tvingas sluta sälja drivmedel.

Många har heller inte råd att investera i nya pumpar som kostar mellan 400 000 och 500 000 kronor.

- Här finns heller inga bilar som körs på etanol och dylikt. Varför ska vi då investera uppåt en halv miljon kronor? säger Åke Kuoppa.

...och frakter

Det är inte bara dessa krav som knäcker lanthandlarna, enligt Kuoppa.

Från och med 1 september i fjol måste de också betala frakten själv.

- Jag betalar nu 43 öre per liter plus moms, vilket innebär att jag har tolv öre kvar på varje såld liter. Redan nu går jag minus om jag räknar på underhåll, försäkringar och inspektioner. Vi bor i en glesbygd och kan inte ha samma standard som butikerna i Bryssel, enligt alla paragrafer som beslutas där. Här måste sunt förnuft råda för vi har inte råd att anställa en person som sköter EU:s byråkrati.

Kuoppa berättar att när han började 1987 så fanns det 17 landsortsbutiker i Pajala kommun.

- Nu är det fem kvar, men fortsätter det så här finns det snart ingen kvar. Det innebär att exempelvis samerna blir utan bränsle till skotrarna, liksom hemtjänsten och skogsbolagen. Plus alla privata förstås, säger Kuoppa.

Viktigt för hemtjänsten

När NSD besök er Åkes Livs kommer kommer Thea Waara från hemtjänsten in för att handla åt vårdtagarna.

- De får inte ta bort bensinen och vi har heller inga etanolbilar. Det här är viktigt för oss i hemtjänsten och så länge det bor folk här uppe så måste det finnas service, säger Waara som jobbat i hemtjänsten i 38 år.

Uppbackning

Åke Kuoppa vill också att Pajala kommun backar upp byabutikerna.

- Jag vill att Pajala kommun stöttar de få kvarvarande byabutikerna genom att höja det så kallade hemsändningsbidraget till samma nivå som Övertorneå kommun. Länsstyrelsen betalar 50 procent av kostnaden upp till 120 kronor per varuhemsändning.

Kämpar vidare

Kuoppa har skrivit brev till bland annat riksdagsledamoten Karin Åström (s) , Överkalix, som lovat ta upp frågan med regeringen.

- Anders Borg tycker väl att vi alla ska flytta till Stockholm, säger Kuoppa.

Han har även ringt till Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin plus många andra politiker och makthavare i kampen för byabutikerna.

Kuoppa tänker trots allt kämpa vidare.

- Jag firade 20-års jubileum den 3 juli i fjol och jag ska ha 30-års jubileum 2017 också. Sedan lägger jag av. Dottern, som nu går på gymnasiet i Pajala, har sagt att hon kan tänka sig ta över, men jag har bett henne att även skaffa sig en utbildning om hon ångrar sig, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om