Gruvbrytningen rycker allt närmare

PAJALA. Förberedelserna för den förestående gruvbrytningen nära Pajala fortsätter som planerat.Provborrningar, olika tillståndsansökningar och annan planering pågår för fullt.- Ansökan om bearbetningskoncession lämnas snart in, säger Jonas Lundström, informationsdirektör på Northland Resources.

Geologen, doktor Tero Niivanen, analyserar borrprovena väldigt noga. Fotograf: Göran Ström

Geologen, doktor Tero Niivanen, analyserar borrprovena väldigt noga. Fotograf: Göran Ström

Foto:

Pajala2008-03-03 00:00
Som NSD tidigare skrivit om så pågår intensiva provborrningar ute på Tapulivuomamyren. Det ser ut som ett oljefält i Texas med borriggar stående lite här och var. Det är just här som gruvbolaget Northland Resources har tänkt börja brytningen av malmen någon gång under slutet av 2009. Alltså om cirka 1,5 år.

- Även fast vi kom i gång med borrningarna lite senare än planerat på grund av den milda inledningen på vintern, så ligger tidsplanen fast, säger Robert Eriksson, kontorschef i Pajala.

Mycket vatten på myren

Just nu borras det för fullt i ett område om cirka 500 gånger 500 meter, från cirka 90 meters djup ner till drygt 500 meter. Tre företag, varav två finska, med tillsammans ett 20-tal personer, är sysselsatta med borrningarna som pågår dygnet runt.

- Vi kommer göra cirka 40 borrhål, säger Robert Eriksson som hoppas att de kan hålla på till åtminstone april.

- Vi håller på så länge det bär.

Eriksson berättar att de varit tvungna att spola för att bygga på isen som nu är cirka 70 centimeter.

- Det är mycket vatten på myren. Den är fem meter djup på det djupaste stället men högst upp är det ett bärlager så vi hinner dra oss undan om det skulle börja ge sig.

Två av borrarna är Daniel Dahlberg och Åke Burman, från Arjeplog. De pendlar de 48 milen till Pajala.

- Vi jobbar i tolvtimmars-skift, säger Dahlberg.

72 000 meter borrprover

Borrproverna från Tapulivuoma, men också de från Sahavaara och Hannukainen, med flera ställen, skickas till Äkäsjoensuu på finska sidan för vidare analys. Här i Äkäsjoensuu, som ligger mitt emot Huuki, finns sammanlagt cirka
72 000 meter borrprover, varav varje meter väger runt åtta kilo. Totalt rör det sig alltså om cirka 576 ton.

Ett 15-tal personer är sysselsatta med olika uppgifter i det stora industrihuset.

- Vi håller på flytta personalen från Rovaniemi hit, säger Mika Alasutari.

Vad gör ni här?

- Vi mått- och kvalitetsbestämmer de olika borrproverna, bland annat. Men många borrkärnor sågas också upp och skickas till laboratorier i Rovaniemi och Öjebyn.

Huset de håller till i är en rest från kalkbrytningens tid. Här slutar även järnvägen som dock inte varit i drift på länge. Det är härifrån som kommunalrådet Bengt Niska vill bygga spår över till den svenska sidan via en bro vid Huuki.

Totalt arbetar nu ett 50-tal människor på båda sidor om gränsen, med gruvprojektet. Och fler människor håller på rekryteras.

- En mycket rolig utveckling, säger Jonas Lundström som räknar med att ansökan om bearbetningskoncession ligger hos Bergsstaten inom kort. Det kan röra sig om veckor - eller bara dagar.

Därefter krävs ett miljötillstånd innan en regelrätt gruvbrytning kan påbörjas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om