Det ingen, eller väldigt få i Tornedalen ville höra, förkunnades måndagen den 8 december 2014. Beskedet om Northlands konkurs kom inte som någon blixt från klar himmel efter den senaste tidens kris, men det var ändå ett chockbesked.
– På torsdagen hörde vi ryktesvis att de skulle klara det och att gruvan skulle igång, säger tillträdande kommunalrådet Harry Rantakyrö (S) som togs på sängen av beskedet.
Vad händer nu?
– Svårt att säga. Det beror på hur snabbt gruvan kan komma igång, säger Rantakyrö som inte kan tänka sig något annat scenario.
– Det är inte helt nattsvart. Här finns en färdig anläggning att ta över, men det får inte ta för lång tid.
Mycket av kommunens göranden och låtanden under senare år har baserats på gruvan.
Bostäder har byggts, nya bostadsområden har planerats, en ny grundskola finns i tankarna, liksom ett helt nytt reningsverk.
Många privata aktörer har också haft planer på att investera i Pajala. Bland andra Coop var i färd med att sätta spaden i jorden för en utbyggnad. OK funderade på att bygga nytt, liksom ICA.
Kommunen är förstås i ett svårt dilemma med dålig ekonomi. Dessutom med en del åtaganden, bland annat blockhyr Pajalabostäder 32 lägenheter i 20 år, vilket innebär att ifall lägenheterna blir tomma så står bolaget för hyran.
– Men än har inte befolkningen minskat. Vi kan räkna in 14 fler invånare per 1 november som är det datum som statsbidraget beräknas efter, säger avgående kommunalrådet, Kurt Wennberg (S).
Nu på måndagens kommunfullmäktige ska budgeten för 2015 fastställas. Frågan är om den sett likadan ut om konkursbeslutet hade varit känt?
– Formellt måste budgeten tas då. Längre fram kan vi sedan komma med en kompletteringsbudget beroende på vad som händer, säger Harry Rantakyrö och får medhåll av Wennberg.
Bland Pajalaborna råder överlag en dyster stämning.
– Få se vad som händer. Hoppas det kommer igång igen. Jag tycker synd om dem som flyttat hit och köpt hus, säger Sonja Sikavuopio, 69, Sattajärvi.
Kioskbiträdet Sonja Svarvare märker av stämningen när folk är in och handlar.
– Alla pratar om gruvan. De flesta är deprimerade och undrar vad som ska hända. Vi behöver gruvan, annars är det slutet. Nu måste vi leva på hoppet, säger hon.
Under gårdagen informerades kommunledningen av konkursförvaltaren Hans Andersson om läget.