Anna Ruotia och Britta Kangas, båda tjugo år, flyttade från Pajala kommun när de var femton år för att studera. Under sommaren har de båda varit i hemkommunen och vikarierat inom äldreomsorgen.
- Det har varit kul, jag har känt att vi haft tid med de äldre, även om det så klart har varit stressigt ibland. Nu förstår man hur viktigt jobb det är, säger Britta Kangas.
Men hon ser inte att äldreomsorgen är hennes framtidsyrke. Istället drömmer hon om jobb inom kultursektorn och ska studera till danskoreograf via folkhögskola i Härnösand. Även Anna
Flyttar inte tillbaka
Ruotia har trivts med sommararbetet, men för hennes del väntar ett jobb inom teatervärlden i Umeå.
Ingen av kvinnorna tror att de kommer att återvända till uppväxtorten mer än periodvis. Och det är ett problem för kommunen. Pajala kommer att behöva arbetskraft i framtiden och då inom just vård och omsorg där en generationsväxling väntar.
Det har för övrigt hänt mycket med arbetskraftsmarknaden i Pajala.
2010 var den totala arbetslösheten 11,3 procent i Pajala kommun.
Nu är den nere på sex procent och närmar sig för första gången rikssnittet.
Vågar byta jobb
– Det är tack vare gruvan, säger Terje Raattamaa, chef för arbetsförmedlingen i Pajala.
Arbetsmarknaden har inte bara fått fler jobb tack vare gruvan, utan folk har också vågat börja byta jobb. Det i sin tur har inneburit människor som varit utanför arbetsmarknaden länge får en öppning mot arbetsmarknaden när rotation uppstått.
- Det ser hur bra som helst ut, men vi kommer behöva folk inom bland annat vård och omsorg, konstaterar han.
Så, vad skulle krävas för att Anna Ruotia och Britta Kangas skulle flytta tillbaka till Pajala kommun och börja jobba inom vård- och omsorg där de har yrkeserfarenhet?
– Det är ett hårt jobb och ett kvinnokodat yrke, så vad ska man göra för att folk ska söka sig dit?, säger
Bättre marknadsföring
Anna Ruotia rycker på axlarna.
- Högre lön och mindre slit kanske.
Britta Kangas funderar på om kommunen måste vara bättre på att marknadsföra sig själva mot övriga Sverige och lobba för vård- och omsorgsjobben.
- Kanske måste man också rikta in sig på de som är yngre och även satsa på att utbilda personal, säger hon.